Do mísy dáme 2 lžíce hladké mouky, cukr, na to rozmělníme droždí a vše zalijeme vlažným mlékem. Necháme stát zhruba 10 minut.
Směs promícháme a postupně přidáváme zbytek hladké mouky, špetku soli, polohrubou mouku, vejce, žloutek a rozpuštěné máslo. Mícháme, dokud nevznikne těsto, které necháme ještě tak 30 minut odležet.
Umyjeme a vypeckujeme švestky. Připravíme si cukr, skořici, čokoládu na vaření rozlámeme na kostičky – i ty můžeme ještě rozlomit (do menších švestek). Na vál či stůl nasypeme hladkou mouku, aby se nám těsto nelepilo (zacházíme s ní opatrně, abychom mohli spojit těsto).
Těsto na mouce rozválíme a vytvoříme čtverce (nemusí být nijak pravidelné) o velikosti dlaně. Na každý čtverec položíme švestku, do ní dáme kousek čokolády na vaření, posypeme jí asi lžící cukru a špetkou skořice. Zabalíme a pokládeme na plech vymazaný tukem těsně vedle sebe. Nakonec každou buchtu pomažeme rozpuštěným máslem a pečeme v troubě na 180 stupňů cca 30 minut.
Po upečení pocukrujeme moučkovým cukrem (nemusí být).
Očistíme a omyjeme brambory i zeleninu a uvaříme je každé zvlášť doměkka. Vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na…
více o Bramborový salát s majonézou
Máslo, cukr a 5 žloutků utřeme, přidáme mletý mák, trošku citronové šťávy a nakonec ušlehaný sníh z bílků.
Nalijeme do…
více o Hildin vynikající makovec
Smícháme přísady a vlijeme na vymazaný pekáč nebo plech. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem a trochou mléka, dáme do…
více o Tvarohový mřížkový koláč