V kastrolu s nepřilnavým dnem přiveďte k varu mléko se špetkou soli a polovinou másla. Přisypte mouku a za stálého míchání nechte těsto zhoustnout, dokud se nepřestane lepit na vařečku a kastrol. Pak těsto dejte do mísy a nechte vychladnout.
Švestky důkladně omyjte, osušte, vypeckujte a místo pecky dovnitř vložte kostku cukru. Do zchladlého těsta postupně zapracujte vejce a na pomoučeném válu znovu propracujte. Vyválejte asi půlcentimetrový plát. Těsto rozkrájejte na čtverce zhruba 5x5 cm (podle velikosti plodů). Do každého zabalte švestku a vytvarujte knedlíky. Vařte v mírně osolené vodě 5–10 minut. Hotové knedlíky propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára. Na talíři je posypejte mletým mákem, cukrem a přelijte rozpuštěným zbylým máslem.
Kuře naporcujeme, osolíme, uložíme na pekáč, přidáme oloupaná a na plátky nakrájená jablka, máslo a na plátky nakrájený…
více o Kuře na česneku s jablky
Vše smícháme a uděláme silnější placičky na vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C cca 15 min., poté…
více o Tvarohovo-bramborové placky
Houby očistíme, nakrájíme a podusíme ve vlastní sťávě doměkka. Vychladlé je pomeleme na masovém strojku (mě se osvědčil…
více o Houbová pomazánka s nivou