V kastrolu s nepřilnavým dnem přiveďte k varu mléko se špetkou soli a polovinou másla. Přisypte mouku a za stálého míchání nechte těsto zhoustnout, dokud se nepřestane lepit na vařečku a kastrol. Pak těsto dejte do mísy a nechte vychladnout.
Švestky důkladně omyjte, osušte, vypeckujte a místo pecky dovnitř vložte kostku cukru. Do zchladlého těsta postupně zapracujte vejce a na pomoučeném válu znovu propracujte. Vyválejte asi půlcentimetrový plát. Těsto rozkrájejte na čtverce zhruba 5x5 cm (podle velikosti plodů). Do každého zabalte švestku a vytvarujte knedlíky. Vařte v mírně osolené vodě 5–10 minut. Hotové knedlíky propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára. Na talíři je posypejte mletým mákem, cukrem a přelijte rozpuštěným zbylým máslem.
Šunkový salám si nakrájíme na malé kousíčky a orestujeme do červena. Mezitím si nastrouháme sýry. Možno přidat další…
více o Sýrová omáčka na těstoviny
Brambory a vejce nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme zbylé přísady a promícháme lžicí nebo vidličkou NEMIXUJEME.…
více o Bramborovo-vajíčková pomazánka
Zaděláme kvásek (já roztírám droždí na kašičku s cukrem a poté přidávám další suroviny), přidáme do mísy s moukou, solí…
více o Dalamánky z chlebové mouky