Vodu s máslem a solí uvedeme do varu, vsypeme najednou všechnu mouku a za stálého míchání vytvoříme kompaktní odpalované těsto. Po vychladnutí do něj postupně zašleháme vejce. Na tukem potřený plech zdobičkou nebo jen lžící vytvoříme z těsta kruh bez středu (okruží) o průměru asi 20 cm. Povrch posypeme mandlemi a pečeme v troubě předehřáté na 220 °C asi 15 minut. Potom snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě asi 15–20 minut.
Teplý věnec rozkrojíme napříč a necháme vychladnout. Vypeckované rozpůlené švestky povaříme s pomerančovou kůrou a šťávou asi 5–10 minut, aby změkly. Necháme vychladnout. Smetanu smícháme s cukrem, potřeme spodní část věnce, poklademe švestkami a přiklopíme vrchní částí. Podáváme ihned.
Kuře rozporcujeme, potřeme česnekem se solí a dáme do pekáčku společně se 2 oloupanými rajčaty. Olej smícháme s pivem,…
více o Kuře pečené v pikantní směsi
Z mouky, cukrů, tuku,žloutku a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v chladu…
více o Paličkové cukroví – linecké
Luštěniny přes noc namočíme do vody a druhý den ve stejné vodě uvaříme s kroupami. Před dokončením přidáme nastrouhanou…
více o Bratříčkova polévka z Hané
Zpracujeme v těsto a necháme cca 1 hodinu odpočinout. Pak tvoříme rohlíčky a upečené, jěště teplé, obalíme v moučkovém…
více o Maminčiny vanilkové rohlíčky