Vodu s máslem a solí uvedeme do varu, vsypeme najednou všechnu mouku a za stálého míchání vytvoříme kompaktní odpalované těsto. Po vychladnutí do něj postupně zašleháme vejce. Na tukem potřený plech zdobičkou nebo jen lžící vytvoříme z těsta kruh bez středu (okruží) o průměru asi 20 cm. Povrch posypeme mandlemi a pečeme v troubě předehřáté na 220 °C asi 15 minut. Potom snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě asi 15–20 minut.
Teplý věnec rozkrojíme napříč a necháme vychladnout. Vypeckované rozpůlené švestky povaříme s pomerančovou kůrou a šťávou asi 5–10 minut, aby změkly. Necháme vychladnout. Smetanu smícháme s cukrem, potřeme spodní část věnce, poklademe švestkami a přiklopíme vrchní částí. Podáváme ihned.
Cukr, vejce vyšleháme, postupně přiléváme mléko a olej. Pak přidáme přesnídávku a nakonec mouku s práškem do pečiva.
…
více o Rychlé řezy z přesnídávky
Jablková pusa na rozloučenou
Uvaříme slazené kondenzované mléko – 2 hodiny v klasickém hrnci, 45 minut v tlakovém –…
více o Jablečná pusa na rozloučenou
Cukr ušleháme se změklou herou a vejci do pěny, dálé přidáme mléko, vanilkový pudink (prášek, nikoli uvařený!), kypřící…
více o Koláč s tvarohem a rybízem
TĚSTO
Smícháme změklé máslo, cukr krystal, polohrubou mouku, špetku soli a kakao. Po chvíli přidáme celé vejce. Těsto…
více o Dvoubarevný tvarohový koláč