Vodu s máslem a solí uvedeme do varu, vsypeme najednou všechnu mouku a za stálého míchání vytvoříme kompaktní odpalované těsto. Po vychladnutí do něj postupně zašleháme vejce. Na tukem potřený plech zdobičkou nebo jen lžící vytvoříme z těsta kruh bez středu (okruží) o průměru asi 20 cm. Povrch posypeme mandlemi a pečeme v troubě předehřáté na 220 °C asi 15 minut. Potom snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě asi 15–20 minut.
Teplý věnec rozkrojíme napříč a necháme vychladnout. Vypeckované rozpůlené švestky povaříme s pomerančovou kůrou a šťávou asi 5–10 minut, aby změkly. Necháme vychladnout. Smetanu smícháme s cukrem, potřeme spodní část věnce, poklademe švestkami a přiklopíme vrchní částí. Podáváme ihned.
Z jablek odkrojíme horní část a vykrojíme jaderník. Potom jablka vydlabeme. Vnitřek potřeme citronovou šťávou, osolíme,…
více o Jablka plněná mletým masem
Jako mnoho jiných, i mne inspiroval film Slavnosti sněženek, kde se dva myslivecké spolky hádají, jestli kance udělají…
více o Kanec se šípkovou omáčkou
1den: 1 kg omytého rybízu přelijeme 1 litrem horké vody, přidá se lžička kyseliny citrónové, lehce promíchat a nechá se…
více o Rybízová šťáva za studena