Vodu s máslem a solí uvedeme do varu, vsypeme najednou všechnu mouku a za stálého míchání vytvoříme kompaktní odpalované těsto. Po vychladnutí do něj postupně zašleháme vejce. Na tukem potřený plech zdobičkou nebo jen lžící vytvoříme z těsta kruh bez středu (okruží) o průměru asi 20 cm. Povrch posypeme mandlemi a pečeme v troubě předehřáté na 220 °C asi 15 minut. Potom snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě asi 15–20 minut.
Teplý věnec rozkrojíme napříč a necháme vychladnout. Vypeckované rozpůlené švestky povaříme s pomerančovou kůrou a šťávou asi 5–10 minut, aby změkly. Necháme vychladnout. Smetanu smícháme s cukrem, potřeme spodní část věnce, poklademe švestkami a přiklopíme vrchní částí. Podáváme ihned.
Vejce ušleháme se solamylem a ostatními přísadami. Do těstíčka naložíme naklepané řízky a necháme uležet do druhého dne…
více o Řízky v těstíčku Stella