Maso očistíme a prošpikujeme špekem. Očistíme a nakrájíme kořenovou zeleninu. Na pánev dáme trochu sádla, kořenovou zeleninu, plátek nakrájeného špeku, nakrájenou cibuli, bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Vše začneme restovat, dokud nám zelenina nezhnědne. Maso posolíme, opepříme a okořeníme špetkou tymiánu. Vložíme maso na zeleninu, podlijeme hrnkem vody a asi 1 hodinu (pokud máme maso hovězí, tak i více) dusíme. Během dušení podléváme. Poté maso vyndáme, vyjmeme koření a zeleninu rozmixujeme. Pak přidáme tolik horké vody, kolik chceme mít omáčky. Zalijeme šlehačkou a pokud je omáčka příliš řídká, zahustíme hladkou moukou. Poté dochutíme octem nebo citronem, solí podle chuti nebo můžeme i přisladit. Do omáčky vložíme maso a ještě chvíli povaříme.
Poté servírujeme s houskovými knedlíky, brusinkami a šlehačkou.
Hovězí maso na několika místech nařízneme a prošpikujeme kousky slaniny. Osolíme, opepříme a na pánvi zprudka opečeme…
více o Svíčková na smetaně pro dva
Opláchnuté díly masa protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na…
více o Hospodská svíčková na smetaně
Uvaříme kolínka, scedíme, dáme do větší mísy. Uzené maso pokrájíme na kostičky, nivu nastrouháme, zelí necháme okapat,…
více o Kolínka se zelím a nivou
Marináda na 2-3 krkovice:
- 1 cibule
- 1 strožek česneku
- 3 lžíce hořčice
- 1 dl piva ( desítku, 12 je moc hořká)
…
více o Krkovice v pivu podle Terči
Pohankové krupky vypereme ve studené vodě a necháme okapat. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Očištěné a oloupané…
více o Pohanka se žampiony a rukolou