Hovězí maso na několika místech nařízneme a prošpikujeme kousky slaniny. Osolíme, opepříme a na pánvi zprudka opečeme po všech stranách.
Olej slijeme, na pánev dáme kousek másla a nasypeme kořenovou zeleninu nastrouhanou nahrubo. Opražíme a přidáme jemně nakrájenou cibuli, opět orestujeme.
Přidáme hořčici, nové koření, tymián, celý pepř, bobkový list, cukr a ocet. Necháme ocet úplně vypařit dosucha, cukr pak zkaramelizuje a směs bude zlatavě hnědá.
Z kostky hovězího bujónu si uvaříme vývar (1–1,5 litru).
Maso a zeleninovou směs dáme do papiňáku a zalijeme vývarem. Vaříme asi hodinu až hodinu a půl (bez papiňáku vaříme pod pokličkou do změknutí masa). Po uvaření vyjmeme maso a celé koření a omáčku lehce rozmixujeme tyčovým mixérem. Pak ji propasírujeme do čistého hrnce přes jemný cedník.
V hrnku rozmícháme smetanu s hladkou moukou a přes ponořený cedník vmícháme do omáčky, aby se eliminovaly hrudky. Provaříme do zhoustnutí omáčky. Podle chuti dokyselíme citronem a dosolíme. Maso nakrájíme na plátky a vrátíme prohřát do omáčky.
Servírujeme s kynutým knedlíkem a brusinkovým kompotem.
Opláchnuté díly masa protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na…
více o Hospodská svíčková na smetaně
Brambory umyjeme, každou zvlášť zabalíme do alobalu a vložíme do trouby, zvolna pečeme asi 45 minut. Nivu rozmačkáme…
více o Brambory se sýrovou náplní
Krabí tyčinky (mírně rozmrazené) nakrájíme na kolečka, pórek na drobno a kukuřici scedíme. Všechny ingredience smícháme…
více o Salát z krabích tyčinek
Losos zakoupený v supermarketu je již vykuchaný, zbavíme ho pouze ploutví, případně hlavy a rozkrojíme podél na 2 půlky…
více o Losos s bylinkovou omáčkou
Těsto připravíme tak, že smícháme vajíčka s cukrem a sádlem, poté šleháme tak dlouho, aby cukr nekřupal mezi zuby (tak…
více o Košíčky maďarské babičky