Hovězí maso na několika místech nařízneme a prošpikujeme kousky slaniny. Osolíme, opepříme a na pánvi zprudka opečeme po všech stranách.
Olej slijeme, na pánev dáme kousek másla a nasypeme kořenovou zeleninu nastrouhanou nahrubo. Opražíme a přidáme jemně nakrájenou cibuli, opět orestujeme.
Přidáme hořčici, nové koření, tymián, celý pepř, bobkový list, cukr a ocet. Necháme ocet úplně vypařit dosucha, cukr pak zkaramelizuje a směs bude zlatavě hnědá.
Z kostky hovězího bujónu si uvaříme vývar (1–1,5 litru).
Maso a zeleninovou směs dáme do papiňáku a zalijeme vývarem. Vaříme asi hodinu až hodinu a půl (bez papiňáku vaříme pod pokličkou do změknutí masa). Po uvaření vyjmeme maso a celé koření a omáčku lehce rozmixujeme tyčovým mixérem. Pak ji propasírujeme do čistého hrnce přes jemný cedník.
V hrnku rozmícháme smetanu s hladkou moukou a přes ponořený cedník vmícháme do omáčky, aby se eliminovaly hrudky. Provaříme do zhoustnutí omáčky. Podle chuti dokyselíme citronem a dosolíme. Maso nakrájíme na plátky a vrátíme prohřát do omáčky.
Servírujeme s kynutým knedlíkem a brusinkovým kompotem.
Opláchnuté díly masa protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na…
více o Hospodská svíčková na smetaně
Tuk utřeme z cukrem, přidáme žloutky a střídavě mléko s prosátou moukou a kypřícím práškem. Nakonec lehce vmícháme sníh…
více o Bublanina s kokosovým bezé
Cibuli oloupene a nakrájíme na proužky a poklademe do pekáčku. Křidélka omyjeme, osolíme a opepříme a klademe na cibuli…
více o Kuřecí křidélka na pivě
Vejce a cukr ušleháme do pěny, přidáme polohrubou mouku a upečeme na vymazaném a vysypaném plechu.
Připravíme si náplň…
více o Meruňkové řezy s pudinkem
Cukr ušleháme se změklou herou a vejci do pěny, dálé přidáme mléko, vanilkový pudink (prášek, nikoli uvařený!), kypřící…
více o Koláč s tvarohem a rybízem