Hovězí maso na několika místech nařízneme a prošpikujeme kousky slaniny. Osolíme, opepříme a na pánvi zprudka opečeme po všech stranách.
Olej slijeme, na pánev dáme kousek másla a nasypeme kořenovou zeleninu nastrouhanou nahrubo. Opražíme a přidáme jemně nakrájenou cibuli, opět orestujeme.
Přidáme hořčici, nové koření, tymián, celý pepř, bobkový list, cukr a ocet. Necháme ocet úplně vypařit dosucha, cukr pak zkaramelizuje a směs bude zlatavě hnědá.
Z kostky hovězího bujónu si uvaříme vývar (1–1,5 litru).
Maso a zeleninovou směs dáme do papiňáku a zalijeme vývarem. Vaříme asi hodinu až hodinu a půl (bez papiňáku vaříme pod pokličkou do změknutí masa). Po uvaření vyjmeme maso a celé koření a omáčku lehce rozmixujeme tyčovým mixérem. Pak ji propasírujeme do čistého hrnce přes jemný cedník.
V hrnku rozmícháme smetanu s hladkou moukou a přes ponořený cedník vmícháme do omáčky, aby se eliminovaly hrudky. Provaříme do zhoustnutí omáčky. Podle chuti dokyselíme citronem a dosolíme. Maso nakrájíme na plátky a vrátíme prohřát do omáčky.
Servírujeme s kynutým knedlíkem a brusinkovým kompotem.
Opláchnuté díly masa protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na…
více o Hospodská svíčková na smetaně
Zpracujeme na vále v těsto. Necháme asi 1/2 hodiny v chladničce odpočinout.
Potom vyválíme, vykrajujeme kolečka nebo…
více o Oříškovo-čokoládové sušenky
Smíchejte olej, sůl, citronovou šťávu a potřete tím rybu. Na pánvi ve 2 lžících oleje krátce osmažte směs MANGOOT MIX.…
více o Pikantní směs na ryby Mangoot
Pórek nakrájíme na kolečka, brokolici rozebereme na růžičky, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme bujón, okořeníme,…
více o Brokolicová polévka s pórkem