g
sýr
ementál, gouda (sýry s vysokým obsahem tuku), lepší více druhů; eidam se nehodí
bílé víno - suché
1
dl
třešňovice
jiný alkohol se nehodí
Postup přípravy receptu
Hrnec na fondue vytřeme stroužkem česneku, vložíme strouhaný sýr a podlijeme asi 1 dl vína. Za stálého míchání pomalu zahříváme a rozpouštíme sýr. Jakmile se sýr rozpustí, podléváme vínem, abychom dostali nakonec hustší omáčku. Nespěcháme, trvá to asi půl hodiny, záleží na sýru.
Když je sýr úplně rozpuštěný, vlijeme do něj 0,5 dl třešňovice, vmícháme do omáčky a přimícháme v trošce vína rozmíchaný škrob. Zase zředíme vínem na potřebnou hustotu. Nelze určit přesné množství vína, závisí to na sýru. Nakrájíme si na misku bílou bagetu nebo bílý chléb na kousky, které se naráz vejdou do úst. Každý u stolu si napíchne na fondue vidličku vždy 1 kousek, vloží ho do omáčky a natočí si ji na bagetu. Dáváme do úst tak, abychom vzali jen bagetu a neolizovali vidličku. Omáčka musí být tak hustá, aby se dobře natočila na chléb, ale přitom nestékala. Při jídle snížíme plamen, jen udržujeme omáčku teplou. S jídlem neotálíme, po dlouhém stání na teple ztrácí na kvalitě. Proto se fondue dělá v době, když každý sedí u stolu.
Je dobré koupit elektrickou sadu na fondue, dobře se reguluje teplota. Nepřehánějte to s množstvím sýra, jídlo je velmi syté, počítejte na 1 osobu asi 100–150 g sýra. To, co nesníte, nechte vychladnout a vyškrabujte.
Vejce a cukr ušleháme do pěny, přidáme polohrubou mouku a upečeme na vymazaném a vysypaném plechu.
Připravíme si náplň…
více o Meruňkové řezy s pudinkem
Cukr a žloutky ušleháme, postupně přidáme vše ostatní a zamícháme. Opatrně přidáme sníh.
Do vymazaného a vysypaného…
více o Rybízová buchta s čokoládou
Oloupanou a umytou mrkev nastrouháme najemno. Lučinu s majonézou rozetřeme a přidáme mrkev. Dochutíme solí, pepřem a…
více o Mrkvová pomazánka s majonézou
Nejdříve připravíme palačinky, které naplníme ochuceným špenátem, zabalíme je a přehneme napůl. Poté je naskládáme do…
více o Zapečené palačinky se sýrem