g
sýr
ementál, gouda (sýry s vysokým obsahem tuku), lepší více druhů; eidam se nehodí
bílé víno - suché
1
dl
třešňovice
jiný alkohol se nehodí
Postup přípravy receptu
Hrnec na fondue vytřeme stroužkem česneku, vložíme strouhaný sýr a podlijeme asi 1 dl vína. Za stálého míchání pomalu zahříváme a rozpouštíme sýr. Jakmile se sýr rozpustí, podléváme vínem, abychom dostali nakonec hustší omáčku. Nespěcháme, trvá to asi půl hodiny, záleží na sýru.
Když je sýr úplně rozpuštěný, vlijeme do něj 0,5 dl třešňovice, vmícháme do omáčky a přimícháme v trošce vína rozmíchaný škrob. Zase zředíme vínem na potřebnou hustotu. Nelze určit přesné množství vína, závisí to na sýru. Nakrájíme si na misku bílou bagetu nebo bílý chléb na kousky, které se naráz vejdou do úst. Každý u stolu si napíchne na fondue vidličku vždy 1 kousek, vloží ho do omáčky a natočí si ji na bagetu. Dáváme do úst tak, abychom vzali jen bagetu a neolizovali vidličku. Omáčka musí být tak hustá, aby se dobře natočila na chléb, ale přitom nestékala. Při jídle snížíme plamen, jen udržujeme omáčku teplou. S jídlem neotálíme, po dlouhém stání na teple ztrácí na kvalitě. Proto se fondue dělá v době, když každý sedí u stolu.
Je dobré koupit elektrickou sadu na fondue, dobře se reguluje teplota. Nepřehánějte to s množstvím sýra, jídlo je velmi syté, počítejte na 1 osobu asi 100–150 g sýra. To, co nesníte, nechte vychladnout a vyškrabujte.
Bílky ušleháme na tuhý sníh. Přidáme cukr po lžičkách a šleháme, až je sníh tuhý a lesklý. Nastříkáme 24 pusinek na…
více o Čokoládové pusinky ze sněhu
Korpus - žloutky ušleháme s cukrem moučkou a vanilkovým cukrem do pěny, potom přidáme vařící vodu a dál šleháme, až do…
více o Vanilkovo-čokoládový dort
Pokud nemáte čerstvé bylinky, použijte sušený tymián, rozmarýn, estragon - 1 lžičku celkem.
1. Cizrnu přes noc namočte…
více o Francouzský salát z cizrny