Plátky sýru rozložíme na plech, na kterém máme buď silikonovou podložku nebo pečicí papír. Plátky se musí překrývat, nesmí tam být mezera.
Dáme do trouby na cca 50–70 °C, dokud sýr nezměkne (dá se to lehce poznat). Vytáhneme, když už začne sýr tuhnout, poklademe na něj plátky šunky a na to natřeme směs, kterou si připravíme.
Pokud nemáme ruční šlehač s noži, musíme asi nožem a elektrickým ručním šlehačem. Máslo utřeme s pomazánkovým máslem a s ochuceným křenovým. Přidáme žloutky a pak buď zvlášt na prkénku nakrájíme nebo vložíme do šlehače petrželku a papriku. Poté přidáme bílky. Celou směs dáme na šunku a zatočíme do alobalu. Necháme pořádně ztuhnout.
Čím menší jsou kousíčky papriky a vajíček, tím lépe se to pak krájí. Na řezu to vypadá krásně. Můžete přidat pepř, ale sůl bych nedoporučovala, je to už dost slané.
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová
Brambory uvaříme nejlépe den předem. Pak vypracujeme těsto a necháme 2 hod. odležet, aby se houska nasákla od brambor.…
více o Bramborovo-houskové knedlíky
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové