Ingredience na těsto smícháme a propracujeme do vláčné konzistence. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme uležet v lednici.
Mezitím si nachystáme náplň: Nastrouháme tvrdý sýr, přisypeme najemno nakrájené maso (nebo uzeninu) a na tenoulinké kroužky nakrájený pórek nebo cibulku. Do hrnku rozklepneme vajíčko, vidličkou prošleháme a přidáme 2 lžíce mléka. Zhruba 3/4 této hmoty přilijeme k směsi sýrů, masa a zeleniny. Zbylou 1/4 závěrem použijeme na potření hotových čumáčků. Přidáme tavený sýr, můžeme lehce opepřit a dobře umícháme. Solit většinou není třeba, sýry jsou dost slané.
Těsto z lednice rozválíme na cca 2–3 mm (buď mezi fóliemi, nebo můžeme podsypávat moukou) a připravíme si formičky. Vykrájíme stejný počet koleček velkých, středních a malých. Do malých koleček vypíchneme brčkem dva otvory (nozdry) kousek pod polovinou. Potom potřeme střední kolečka vajíčkem a na každé položíme malé kolečko s otvory. Nedáváme ho na střed, ale naopak ke spodnímu okraji. Na každé velké kolečko dáme malou, ne zcela plnou, lžičku připravené náplně a přiložíme střední kolečko s přilepeným malým. Střední kolečko opatrně přitiskneme okolo náplně, aby nevytekla. Ze zbytku těsta vyválíme proužek a šikmo (cik cak) z něj krájíme trojúhelníčky, které vždy dva přilepíme na hlavičku jako uši. Je pěkné špičku přehnout. Jako oči vložíme malé kousky černé olivy. Já jsem je neměla, dělala jsem tečky potravinářskou barvou po upečení.
Čumáčky poklademe na pečicí papír, ještě je na povrchu potřeme vajíčkem a dáme péct do trouby vyhřáté na cca 150 °C dorůžova. Z tohoto množství jsem měla cca 70 čuníků (záleží, jak velké formičky použijete).
Kuře rozporcujeme, potřeme česnekem se solí a dáme do pekáčku společně se 2 oloupanými rajčaty. Olej smícháme s pivem,…
více o Kuře pečené v pikantní směsi
Nivu utřeme s máslem či se zbytky tavených sýrů z ledničky, vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli a ostatní ingredience.…
více o Pomazánka z nivy s pivem
Kotlety osolíme, opepříme. Obalíme ve strouhance, ve vejci a dáme smažit na pánev do růžova. Do pekáčku nebo zapékací…
více o Obrácené řízky na zelenině
Prosetou mouku se sodou promícháme s vejcem, cukrem, medem, skořicí a perníkovým kořením. Těsto necháme nejlépe přes…
více o Medové perníčky z žitné mouky
Vepřová játra omyjeme a připravíme si slabší plátky. Potom je osolíme a opepříme a nastrouhaným česnekem je pomažeme na…
více o Vepřová játra obalovaná