Ingredience na těsto smícháme a propracujeme do vláčné konzistence. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme uležet v lednici.
Mezitím si nachystáme náplň: Nastrouháme tvrdý sýr, přisypeme najemno nakrájené maso (nebo uzeninu) a na tenoulinké kroužky nakrájený pórek nebo cibulku. Do hrnku rozklepneme vajíčko, vidličkou prošleháme a přidáme 2 lžíce mléka. Zhruba 3/4 této hmoty přilijeme k směsi sýrů, masa a zeleniny. Zbylou 1/4 závěrem použijeme na potření hotových čumáčků. Přidáme tavený sýr, můžeme lehce opepřit a dobře umícháme. Solit většinou není třeba, sýry jsou dost slané.
Těsto z lednice rozválíme na cca 2–3 mm (buď mezi fóliemi, nebo můžeme podsypávat moukou) a připravíme si formičky. Vykrájíme stejný počet koleček velkých, středních a malých. Do malých koleček vypíchneme brčkem dva otvory (nozdry) kousek pod polovinou. Potom potřeme střední kolečka vajíčkem a na každé položíme malé kolečko s otvory. Nedáváme ho na střed, ale naopak ke spodnímu okraji. Na každé velké kolečko dáme malou, ne zcela plnou, lžičku připravené náplně a přiložíme střední kolečko s přilepeným malým. Střední kolečko opatrně přitiskneme okolo náplně, aby nevytekla. Ze zbytku těsta vyválíme proužek a šikmo (cik cak) z něj krájíme trojúhelníčky, které vždy dva přilepíme na hlavičku jako uši. Je pěkné špičku přehnout. Jako oči vložíme malé kousky černé olivy. Já jsem je neměla, dělala jsem tečky potravinářskou barvou po upečení.
Čumáčky poklademe na pečicí papír, ještě je na povrchu potřeme vajíčkem a dáme péct do trouby vyhřáté na cca 150 °C dorůžova. Z tohoto množství jsem měla cca 70 čuníků (záleží, jak velké formičky použijete).
Očištěné kuře vykostíme, z masa stáhneme kůži a nakrájíme ho na větší kostky. Připravíme si oprané hlavičky žampionů a…
více o Chalupářský špíz z kuřete
Vymícháme cukr s tukem, pak v míse nasledně smícháme všechny ingrediencie spolu. Tvarujeme malé kuličky, které stlačíme…
více o Celozrnná vánoční kolečka
Rýži uvaříme v lehce osolené vodě raději více do měkka. Prochladlou smícháme s ostatními surovinami. Necháme chvíli…
více o Rýžové lívanečky s tvarohem
Zelí dusíme zvolna s uzeným kolenem nebo nožičkami.V jiném kastrolu zpěníme na sádle cibuli, vložíme na ni na kostky…
více o Sedmihradské zelí (vrstvené)
1. Řepu uvařte v páře, zchlaďte, oloupejte, nakrájejte na větší kousky.
2. Dejte di mixéru s polu s nakrájeným bílým…
více o Pantzarosalata Hany Michopolu