Těsto rozválejte a vyložte jím kulatou formu o průměru 23 cm. Důkladně ho vmáčkněte i do okrajů. Nechte půl hodiny chladit. Troubu předehřejte na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Na těsto položte kolečko pečicího papíru, posypte ho suchými fazolemi a čtvrt hodiny předpékejte (fazole papír zatíží a při pečení se tak vytvoří vyšší okraj koláče). Pak papír s fazolemi opatrně sundejte a vraťte těsto na 5 minut do trouby, aby zezlátlo. Koláč vyjměte a snižte teplotu trouby o 10 °C.
V pánvi mezitím rozehřejte máslo s olejem a za občasného míchání opékejte plátky cibule a brambor dozlatova, trvá to deset až patnáct minut. Osolte, opepřete, přidejte česnek a tymián. Smažte ještě tři minuty, pak směs nasypte na koláč. Přidejte sýr a vše rovnoměrně rozprostřete. Promíchejte smetanu a vejce, můžete je ještě lehce osolit a opepřit. Směsí přelijte celý koláč, vložte ho do trouby a pečte 30–35 minut.
Hotový slaný dezert má světlou zlatohnědou barvu a uprostřed se ještě trochu chvěje. Koláč podávejte teplý, případně posypaný lístky rukoly.
V mističce pečlivě smícháme kelímek smetany a přibližně 4 trojúhelníčky taveného sýra do hladka, můžeme naředit trochu…
více o Rychlá omáčka na těstoviny
Na dno pekáčku nakapeme olivový olej, další patro bude cibule nakrájená na kolečka, další patro zelí (neždímám ho, aby…
více o Zapečené brambory – co dům dal
Připravíme si kvásek (rozdrobené droždí zalijeme trochou vlažného mléka se špetkou cukru), mouku dáme do mísy a přidáme…
více o Slaný závin s vinnou klobásou
Máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce, mouku a prášek do pečiva. Vločky rozmixujem na jemno a přidáme s kokosem do těsta…
více o Kokosové dukátky (Anglie)
Formu vyložíme pečícím papírem, který zlehka vymažeme máslem. Tři (nebo čtyři) banány podélně rozkrojíme a naskládáme…
více o Banánový koláč se smetanou