Těsto rozválejte a vyložte jím kulatou formu o průměru 23 cm. Důkladně ho vmáčkněte i do okrajů. Nechte půl hodiny chladit. Troubu předehřejte na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Na těsto položte kolečko pečicího papíru, posypte ho suchými fazolemi a čtvrt hodiny předpékejte (fazole papír zatíží a při pečení se tak vytvoří vyšší okraj koláče). Pak papír s fazolemi opatrně sundejte a vraťte těsto na 5 minut do trouby, aby zezlátlo. Koláč vyjměte a snižte teplotu trouby o 10 °C.
V pánvi mezitím rozehřejte máslo s olejem a za občasného míchání opékejte plátky cibule a brambor dozlatova, trvá to deset až patnáct minut. Osolte, opepřete, přidejte česnek a tymián. Smažte ještě tři minuty, pak směs nasypte na koláč. Přidejte sýr a vše rovnoměrně rozprostřete. Promíchejte smetanu a vejce, můžete je ještě lehce osolit a opepřit. Směsí přelijte celý koláč, vložte ho do trouby a pečte 30–35 minut.
Hotový slaný dezert má světlou zlatohnědou barvu a uprostřed se ještě trochu chvěje. Koláč podávejte teplý, případně posypaný lístky rukoly.
Piškoty necháme v sáčku a válečkem na těsto je rozdrtíme. Změklý tuk utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny a…
více o Velikonoční piškotová vajíčka
Odblaněná vepřová játra nakrájíme na kousky a orestujeme doměkka s jemně nasekanou cibulí. Směs dohladka rozmixujeme,…
více o Paštika z vepřových jater
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vlažné máslo, nastrouhanou dýni, aroma, kokos, mouku s kypřidlem a rozinky…
více o Dýňová bábovka (řez) s kokosem