Předehřejeme troubu na 150 °C, formu na dort vymažeme máslem, vyložíme pečicím pergamenovým papírem, znovu vymažeme a vysypeme cukrem. Zvenčí formu obalíme dvojitou pevnou vrstvou alobalu – až po okraj dortové formy. Obalujeme opravdu pečlivě, aby do formy nevnikla voda.
Čokoládu rozlámanou na malé kousky společně s pokrájeným máslem rozehřejeme ve vodní lázni.
Mezitím ušleháme vejce s cukrem, poté přidáme kakao a vanilkovou tresť. Poté přidáváme postupně čokoládovou směs a neustále šleháme, dokud se vše nespojí. Těsto nalijeme do formy a uhladíme tak, aby na povrchu nebyly vzduchové bubliny.
Formu dáme na plech s vyšším okrajem a nalijeme na plech vroucí vodu tak, aby sahala 2 cm pod okraj formy.
Pečeme při 150 °C cca 50 minut tak, aby okraje korpusu byly ztuhlé a střed ještě měkký. Po upečení dort necháme vychladnout, posypeme kakaem a ozdobíme čokoládovými hoblinami.
Dort je nutné uchovávat v chladu, v lednici může být, ale musí se pak tak cca 30–45 minut před podáváním nechat v teple – měkčí chutná lépe.
Tento recept je taková kalorická bombička, ale jednou za čas neuškodí, určitě vám bude chutnat.
Máslo a čokoládu (ta by měla mít pokojovou teplotu) dejte do misky a při středním stupni nechte rozpustit v mikrovlnce.…
více o Sachrův čokoládový dort
Začneme korpusem. Do misky si oddělíme žloutky od bílků, následně si do bílků i do žloutků přidáme moučkový cukr (5 a 5…
více o Maminčin čokoládový dort
Listové těsto rozválíme a nakrájíme na čtverce velké tak, abychom do něj mohli zabalit celý hermelín, posypeme kořením …
více o Hermelín v listovém těstíčku
Celá vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým,zašleháme olej. Do mísy nasypeme mouku, sodu, sůl, namočené a oprané rozinky,…
více o Jemný jablkový koláč s ořechy
Máslo, med, žloutky, vanilkový cukr s citron. kůrou utřeme do pěny, přidáme mouku s jedlou sodou.
Těsto propracujeme a…
více o Žloutkovo-perníkové řezy
Z uvedených surovin uděláme těsto na palačinky a necháme asi hodinu odpočinout, aby vločky nabobtnaly a změkly. Potom…
více o Palačinky zapečené se smetanou