Předehřejeme troubu na 150 °C, formu na dort vymažeme máslem, vyložíme pečicím pergamenovým papírem, znovu vymažeme a vysypeme cukrem. Zvenčí formu obalíme dvojitou pevnou vrstvou alobalu – až po okraj dortové formy. Obalujeme opravdu pečlivě, aby do formy nevnikla voda.
Čokoládu rozlámanou na malé kousky společně s pokrájeným máslem rozehřejeme ve vodní lázni.
Mezitím ušleháme vejce s cukrem, poté přidáme kakao a vanilkovou tresť. Poté přidáváme postupně čokoládovou směs a neustále šleháme, dokud se vše nespojí. Těsto nalijeme do formy a uhladíme tak, aby na povrchu nebyly vzduchové bubliny.
Formu dáme na plech s vyšším okrajem a nalijeme na plech vroucí vodu tak, aby sahala 2 cm pod okraj formy.
Pečeme při 150 °C cca 50 minut tak, aby okraje korpusu byly ztuhlé a střed ještě měkký. Po upečení dort necháme vychladnout, posypeme kakaem a ozdobíme čokoládovými hoblinami.
Dort je nutné uchovávat v chladu, v lednici může být, ale musí se pak tak cca 30–45 minut před podáváním nechat v teple – měkčí chutná lépe.
Tento recept je taková kalorická bombička, ale jednou za čas neuškodí, určitě vám bude chutnat.
Máslo a čokoládu (ta by měla mít pokojovou teplotu) dejte do misky a při středním stupni nechte rozpustit v mikrovlnce.…
více o Sachrův čokoládový dort
Začneme korpusem. Do misky si oddělíme žloutky od bílků, následně si do bílků i do žloutků přidáme moučkový cukr (5 a 5…
více o Maminčin čokoládový dort
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, promícháme, přidáme koření a vaříme asi 30 minut…
více o Rajcatova polevka s ryzi
Na těsto utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, přidáme promíchané kakao s moukou a práškem do pečiva, nakonec…
více o Opilý Izidor – Luxusní verze
Z mléka, cukru, vanilky a pudinkových prášků uvaříme hustý krém, který za stálého míchání necháme vychladnout. Pak krém…
více o Vanilkový krém na dorty
Mrkev nastrouháme na jemno, pažitku(kterou nešteříme) nasekáme a přidáme do lučiny, kterou jsme smíchali se zakysanou…
více o Mrkvovo-pažitková pomazánka