Předehřejeme troubu na 150 °C, formu na dort vymažeme máslem, vyložíme pečicím pergamenovým papírem, znovu vymažeme a vysypeme cukrem. Zvenčí formu obalíme dvojitou pevnou vrstvou alobalu – až po okraj dortové formy. Obalujeme opravdu pečlivě, aby do formy nevnikla voda.
Čokoládu rozlámanou na malé kousky společně s pokrájeným máslem rozehřejeme ve vodní lázni.
Mezitím ušleháme vejce s cukrem, poté přidáme kakao a vanilkovou tresť. Poté přidáváme postupně čokoládovou směs a neustále šleháme, dokud se vše nespojí. Těsto nalijeme do formy a uhladíme tak, aby na povrchu nebyly vzduchové bubliny.
Formu dáme na plech s vyšším okrajem a nalijeme na plech vroucí vodu tak, aby sahala 2 cm pod okraj formy.
Pečeme při 150 °C cca 50 minut tak, aby okraje korpusu byly ztuhlé a střed ještě měkký. Po upečení dort necháme vychladnout, posypeme kakaem a ozdobíme čokoládovými hoblinami.
Dort je nutné uchovávat v chladu, v lednici může být, ale musí se pak tak cca 30–45 minut před podáváním nechat v teple – měkčí chutná lépe.
Tento recept je taková kalorická bombička, ale jednou za čas neuškodí, určitě vám bude chutnat.
Máslo a čokoládu (ta by měla mít pokojovou teplotu) dejte do misky a při středním stupni nechte rozpustit v mikrovlnce.…
více o Sachrův čokoládový dort
Začneme korpusem. Do misky si oddělíme žloutky od bílků, následně si do bílků i do žloutků přidáme moučkový cukr (5 a 5…
více o Maminčin čokoládový dort
Vejce našleháme s cukrem, přidáme olej, jogurt, mléko, mouku, na kousky nalámanou čokoládu na vaření a prášek do pečiva…
více o Jogurtové řezy s pudinkem
Dlouho jsem dotvářel pizzu k obrazu svému, tak jak mi utkvěla v paměti, když jsem ji jedl v Itálii. A myslím, že jsem…
více o Pizza (těsto lze i zamrazit)
Omyté mladé cukety nastrouháme i se šlupkou, osolíme a necháme asi půl hodiny odstát, přebytečnou vodu zcedíme.Na lžíci…
více o Cuketové placičky s dipem
V misce promícháme lučinu, tavený sýr a pomazánkové máslo.
Omyté jablko osušíme, rozkrojíme a zbavíme jádřince. Dužinu…
více o Pomazánka s pažitkou a jablky