Kroupy propereme a uvaříme do poloměkka. Oloupané brambory pokrájíme na kostičky. Houby namočíme na hodinu do vody, pak je na tuku podusíme za občasného zamíchání a podlití vodou, ve které jsme je namáčely.
Kroupy, syrové brambory, škvarky a podušené houby promícháme se solí, pepřem, majoránkou dle chuti. Směsí naplníme dobře vymazaný pekáček (nejlépe sádlem) a v předehřáté troubě upečeme doměkka a dozlatova. Prvních 20 minut pečeme zakryté, pak odkryjeme a dopečeme.
Podávat můžeme s kysaným zelím nebo zeleninovým salátem.
*Můžeme dochutit i drceným kmínem nebo česnekem.
Krajový pokrm: Brambory nás nasytí, kroupy dodají minerály, vlákninu a vitamín B, houby jídlo okoření a škvarky omastí a dodají masovou chuť.
Z mouky, soli, oleje a tří vajec vypracujeme hladké těsto a necháme 30 minut odležet. Namočíme housku. Maso smísíme s…
více o Vývar s masovými taštičkami
Všechny přísady na těsto smícháme. Mléko dáme podle potřeby, těsto nemá být tuhé, ale ani řídké, asi jako piškotové.…
více o Jogurtový koláč s rebarborou
Na vále zpracujeme mouku s práškem do pečiva, cukrem, tukem a žloutkem. Podle potřeby přidáme mléko. Zpracujeme těsto a…
více o Křehoučké řezy s meruňkami