Kroupy propereme a uvaříme do poloměkka. Oloupané brambory pokrájíme na kostičky. Houby namočíme na hodinu do vody, pak je na tuku podusíme za občasného zamíchání a podlití vodou, ve které jsme je namáčely.
Kroupy, syrové brambory, škvarky a podušené houby promícháme se solí, pepřem, majoránkou dle chuti. Směsí naplníme dobře vymazaný pekáček (nejlépe sádlem) a v předehřáté troubě upečeme doměkka a dozlatova. Prvních 20 minut pečeme zakryté, pak odkryjeme a dopečeme.
Podávat můžeme s kysaným zelím nebo zeleninovým salátem.
*Můžeme dochutit i drceným kmínem nebo česnekem.
Krajový pokrm: Brambory nás nasytí, kroupy dodají minerály, vlákninu a vitamín B, houby jídlo okoření a škvarky omastí a dodají masovou chuť.
Z mouky, soli, oleje a tří vajec vypracujeme hladké těsto a necháme 30 minut odležet. Namočíme housku. Maso smísíme s…
více o Vývar s masovými taštičkami
Kuřecí prsa osolíme, opepříme a naskládáme je do zapékací mísy. Na ně položíme plátky másla, eidamu a kolečka salámu.
…
více o Pečené kuřecí na smetaně
Pokud nemáte čerstvé bylinky, použijte sušený tymián, rozmarýn, estragon - 1 lžičku celkem.
1. Cizrnu přes noc namočte…
více o Francouzský salát z cizrny
Nejprve oddělíme bílky od žloutků a z bílků vyšleháme, s trochou cukru, sníh. Ke žloutkům přidáme cukr, skořici a med,…
více o Mňamózní perníková bábovka