g
anglická slanina
nebo nahradíme šunkou, uzeným masem
2
lžíce
zakysaná smetana
2
l
bílé víno - suché
Postup přípravy receptu
Brambory oloupeme a nakrájené na menší kostičky je uvaříme téměř doměkka.
Mezitím na pánvi zpěníme cibuli nakrájenou na měsíčky spolu s na kostičky pokrájenou slaninou (když chceme recept odlehčit, můžeme slaninu nahradit šunkou nebo uzeným masem).
Brambory scedíme a přidáme k cibuli a slanině. Zvolna opékáme asi 10 minut. Přimícháme smetanu, přilijeme víno, zamícháme.
Nakonec směs přendáme do zapékací misky a navrch dáme na půlky nakrájené hermelíny (plísní nahoru), překryjeme alobalem a pečeme asi 25 minut při 180 °C.
Na posledních 5 minut pečení sundáme alobal, aby sýr lehce zezlátl.
Na originální Tartiflette Francouzi používají sýr Reblochon, který jsem si pro naše podmínky dovolila nahradit hermelínem.
1. Troubu předehřejte na 200°C. Neoloupané brambory vařte v osolené vodě téměř do měkka(10-15 min.).
2. Brambory nechte…
více o Tartiflette H. Michopulu
Čajové šálky (6 ks) důkladně vymastíme (Herou či jakýmkoli podobným tukem) a důkladně vysypeme strouhankou. Sýr najemno…
více o Smažený sýr bez smažení
Prsíčka nakrájíme na nugetky, velikost cca 2x5 cm. Tyto naložíme do zákysu, nejlépe přes noc. Nezapomeneme mírně osolit…
více o Kuřecí nugety Hogo-fogo
Paprikové lusky nasucho opražíme na pánvi až začnou hnědnout. Vložíme je do igelitového sáčku a necháme zapařit. Poté z…
více o Pařené papriky (Bulharsko)
Na trošce oleje krátce orestujeme česnek, přidáme hlívu nakrájenou na kousky a po chvíli nakrájenou brokolici. Podle…
více o Kuskus s hlívou a brokolicí
1. Pórek okrájejte tak, aby vám zbyly pouze bílé a světle zelené části. Dobře opláchněte a nakrájejte na 5 cm kousky.
…
více o Pórkovo-bramborová polévka