g
anglická slanina
nebo nahradíme šunkou, uzeným masem
2
lžíce
zakysaná smetana
2
l
bílé víno - suché
Postup přípravy receptu
Brambory oloupeme a nakrájené na menší kostičky je uvaříme téměř doměkka.
Mezitím na pánvi zpěníme cibuli nakrájenou na měsíčky spolu s na kostičky pokrájenou slaninou (když chceme recept odlehčit, můžeme slaninu nahradit šunkou nebo uzeným masem).
Brambory scedíme a přidáme k cibuli a slanině. Zvolna opékáme asi 10 minut. Přimícháme smetanu, přilijeme víno, zamícháme.
Nakonec směs přendáme do zapékací misky a navrch dáme na půlky nakrájené hermelíny (plísní nahoru), překryjeme alobalem a pečeme asi 25 minut při 180 °C.
Na posledních 5 minut pečení sundáme alobal, aby sýr lehce zezlátl.
Na originální Tartiflette Francouzi používají sýr Reblochon, který jsem si pro naše podmínky dovolila nahradit hermelínem.
1. Troubu předehřejte na 200°C. Neoloupané brambory vařte v osolené vodě téměř do měkka(10-15 min.).
2. Brambory nechte…
více o Tartiflette H. Michopulu
Do menšího pekáčku narovnáme piškoty, které namočíme v kávě a rumu.
V míse vyšleháme dotuha moučkový cukr, pomazánková…
více o Tiramisu, které nezklame
Do mletého masa dáme sůl, 1 celé vejce, asi 2 dcl mléka, pepř, popřípadě ještě jiné koření podle chuti, petrželku a…
více o Vepřové ragú z mletého masa
Na vepřovém sádle si osmahneme cibuli, přidáme na drobno nakrájenou kapustu, promícháme, přidáme sůl, protlačený česnek…
více o Kapustový prívarok podle mě