Z mouky, soli a nakrájeného másla vytvoříme žmolenku a pomocí vody zpracujeme těsto. Vodu přidáváme postupně. Těsto dáme na 20 minut odpočinout do lednice. Na pomoučeném válu vyválíme, vykrájíme kolečka, naplníme sýrem a žampionovou nebo špenátovou náplní, přehneme a okraje přimáčkneme. Potřeme vejcem, posypeme sezamem a pečeme při 200 °C 15–20 minut.
Žampionová náplň: Na másle podusíme na plátky nakrájené žampiony, ochutíme solí, pepřem a bylinkami. Necháme zchladnout.
Špenátová náplň: Na másle osmahneme podrcený česnek, přidáme špenát, podusíme, zjemníme smetanou a okořeníme. Necháme zchladnout.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Listové těsto rozválíme a položíme do formy vyložené pečicím papírem. Těsto jemně…
více o Slaný koláč se sýrem Cottage
Lilek oloupeme, nakrájíme na kostičky a podusíme na cibuli. Přidáme nakrájená rajčata, česnek, provensálské koření a…
více o Lilková omáčka na těstoviny
Cibuli jemně nakrájíme a společně s brokolicí na růžičky opečeme na oleji. Zalijeme vodou, přidáme brambory, česnek a…
více o Brokolicová polévka s brambory
Mouku prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí a smícháme ho s 1 lžící cukru a 2-3 lžícemi…
více o Štóla marcipánová ovocná
Stejně velké nové brambůrky neloupeme, pouze důkladně očistíme a osušíme a upečeme je na suchém plechu do tmavě hněda.…
více o Dědovy pikantní brambůrky