Z mouky, soli a nakrájeného másla vytvoříme žmolenku a pomocí vody zpracujeme těsto. Vodu přidáváme postupně. Těsto dáme na 20 minut odpočinout do lednice. Na pomoučeném válu vyválíme, vykrájíme kolečka, naplníme sýrem a žampionovou nebo špenátovou náplní, přehneme a okraje přimáčkneme. Potřeme vejcem, posypeme sezamem a pečeme při 200 °C 15–20 minut.
Žampionová náplň: Na másle podusíme na plátky nakrájené žampiony, ochutíme solí, pepřem a bylinkami. Necháme zchladnout.
Špenátová náplň: Na másle osmahneme podrcený česnek, přidáme špenát, podusíme, zjemníme smetanou a okořeníme. Necháme zchladnout.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Listové těsto rozválíme a položíme do formy vyložené pečicím papírem. Těsto jemně…
více o Slaný koláč se sýrem Cottage
Žampiony očistíme a nožičky odstraníme (použijeme do jiného pokrmu).
Připravíme si nálev tak, že svaříme ocet s vodou…
více o Nakládané žampiony se sýrem
Květy bezu omyjeme a zbavíme velkých stopek. Nakrájíme citron na kousky a společně s bezovými květy vaříme asi 20 minut…
více o Med z květů černého bezu
Hrách si den předem namočíme a v té stejné vodě druhý den uvaříme do měkka, popř. rozvaříme. Mezitím si na trošce oleje…
více o Hrachová polévka s klobásou