Do mísy prosijte mouku a utvořte v ní důlek. Rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu a vlijte do důlku. Hmotu začněte zpracovávat od středu, nejdříve s pomocí nože, poté už rukama. Připravte měkké, nepříliš lepivé těsto. Pokud je moc suché, přidejte trochu vody, v opačném případě přisypte mouku.
Těsto propracovávejte na podložce tak dlouho, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Pak utvořte 2 nízké bochánky a nejméně na půl hodiny je schovejte pod nahřátý hrnec, na který položíte další hrnec s horkou vodou a pokličkou. Mezitím si oloupejte jalbka, zbavte je jádřinců a nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte nahrubo.
Z poloviny odpočatého těsta rozválejte na lehce pomoučené podložce co nejtenčí obdélník, poté přeneste na čistou velkou utěrku nebo ubrus a začněte plát vytahovat hřbety rukou. Opatrnými pohyby vytahujte těsto do všech směrů, dokud jím není dobře vidět vzor na utěrce. Nakonec odkrojte případné silnější okraje.
Potřete plát rozpuštěným máslem, trochu posypte strouhankou a rozprostřete na něj polovinu jablek. Z každé strany přitom nechte volný asi dvoucentimetrový okraj. Podél jedné z kratších stran – u té, kde budete končit se zavinováním, můžete nechat ještě více místa. Takto připravený štrúdl lehce poprašte cukrem i skořicí. Pokud máte rádi rozinky nebo ořechy, přidejte je také.
S pomocí utěrky, která leží pod těstem, začněte závin postupně rolovat a to od kratší strany. Až dojdete na konec, přeneste ho na utěrce na plech a nechte na něj závin sklouznout tak, aby část se spojem skončila vespod. Pak zahněte okraje dolů a celý závin opět potřete máslem. Pokud je plech menší, můžete štrúdl ohnout nebo ho ještě na utěrce překrojit na dvě poloviny a ty pak samostatně přenést na plech. S druhou polovinou těsta postupujte stejně.
Závin pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, u horkovzdušné na 180 °C, zhruba padesát minut až hodinu.
V průběhu pečení i po upečení a vytažení z trouby závin potírejte rozpuštěným máslem nebo herou (cca každých 15 min). Před krájením nechte moučník minimálně půl hodiny odpočinout a pak ho pocukrujte.
Lepší je ale vydržet tak hodinu až dvě, než moučník navlhne a změkne. Ihned po vytažení z trouby totiž působí velice tvrdě a hodně se při krájení láme!
Na malé kousky rozebranou brokolici dáme do misky, podlejeme asi 2 lžícemi vody a přikryté necháme "dusit" v mikrovlnce…
více o Lehký brokolicový salát