Tažený štrúdl (závin)

2.8

hodnoceno: 10
Příprava: 90 minut
Porce: 4
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Na potření
    • 100
      g máslo nebo Hera
  • Těsto
    • 1
      špetka sůl
    • 280
      g hladká mouka
    • 1
      ks vejce
    • 0,5
      lžička citronová šťáva nebo ocet
    • 2
      lžíce olej
    • 100
      ml teplá voda
  • Náplň
    • rozinky
    • skořice nebo skořicový cukr
    • 4
      lžíce strouhanka
    • ořechy nemusí být
    • 1
      kg jablka
    • cukr

Postup přípravy receptu

  • Do mísy prosijte mouku a utvořte v ní důlek. Rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu a vlijte do důlku. Hmotu začněte zpracovávat od středu, nejdříve s pomocí nože, poté už rukama. Připravte měkké, nepříliš lepivé těsto. Pokud je moc suché, přidejte trochu vody, v opačném případě přisypte mouku.
  • Těsto propracovávejte na podložce tak dlouho, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Pak utvořte 2 nízké bochánky a nejméně na půl hodiny je schovejte pod nahřátý hrnec, na který položíte další hrnec s horkou vodou a pokličkou. Mezitím si oloupejte jalbka, zbavte je jádřinců a nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte nahrubo.
  • Z poloviny odpočatého těsta rozválejte na lehce pomoučené podložce co nejtenčí obdélník, poté přeneste na čistou velkou utěrku nebo ubrus a začněte plát vytahovat hřbety rukou. Opatrnými pohyby vytahujte těsto do všech směrů, dokud jím není dobře vidět vzor na utěrce. Nakonec odkrojte případné silnější okraje.
  • Potřete plát rozpuštěným máslem, trochu posypte strouhankou a rozprostřete na něj polovinu jablek. Z každé strany přitom nechte volný asi dvoucentimetrový okraj. Podél jedné z kratších stran – u té, kde budete končit se zavinováním, můžete nechat ještě více místa. Takto připravený štrúdl lehce poprašte cukrem i skořicí. Pokud máte rádi rozinky nebo ořechy, přidejte je také.
  • S pomocí utěrky, která leží pod těstem, začněte závin postupně rolovat a to od kratší strany. Až dojdete na konec, přeneste ho na utěrce na plech a nechte na něj závin sklouznout tak, aby část se spojem skončila vespod. Pak zahněte okraje dolů a celý závin opět potřete máslem. Pokud je plech menší, můžete štrúdl ohnout nebo ho ještě na utěrce překrojit na dvě poloviny a ty pak samostatně přenést na plech. S druhou polovinou těsta postupujte stejně.
  • Závin pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, u horkovzdušné na 180 °C, zhruba padesát minut až hodinu.
  • V průběhu pečení i po upečení a vytažení z trouby závin potírejte rozpuštěným máslem nebo herou (cca každých 15 min). Před krájením nechte moučník minimálně půl hodiny odpočinout a pak ho pocukrujte.
  • Lepší je ale vydržet tak hodinu až dvě, než moučník navlhne a změkne. Ihned po vytažení z trouby totiž působí velice tvrdě a hodně se při krájení láme!
Zařazení: Moučníky Záviny

Podobné recepty

Doporučujeme

Chyba - Recepty Fitweb

Omlouváme se, nastala chyba. Prosím, pokračujte na úvodní stránku.