Do mísy prosijte mouku se špetkou soli. Rozmíchejte ocet a rozpuštěné sádlo v 90 ml vlažné vody a přilijte k mouce. Přidejte žloutek a zpracujte elastické těsto. Je-li tuhé, přidejte lžičku vody. Těsto v misce potřete lehce olejem, zakryjte fólií a nechte hodinu odležet při pokojové teplotě.
V pánvi nahřejte olej, přidejte jemně pokrájenou cibulku, slaninu a za stálého míchání orestujte. Přidejte strouhanku, krátce ji osmahněte a odstavte.
V míse smíchejte sýr s lučinou, vejcem a smetanou, přidejte na kostičky pokrájené oloupané brambory, osolte, opepřete a promíchejte. Vmíchejte opečenou strouhanku se slaninou.
Těsto rozdělte na polovinu a každou zvlášť položte na pomoučenou utěrku. Těsto válečkem rozválejte, pomoučněte na vrchní straně a opatrně otočte. Dlaně vsuňte pod těsto a prsty ho zlehka vytahujte do stran tak, abyste získali stejně tenký obdélníkový tvar. Tlustší okraje vytáhněte nebo odkrojte.
Kromě asi 5 cm od okraje potřete plát těsta rozpuštěným máslem. Na něj rozetřete sýrovou náplň, závin stočte a konce dobře stiskněte.
Záviny potřené máslem dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Když těsto zezlátne, teplotu snižte na 160 °C a pečte zvolna dalších 20 minut. Po vyndání z trouby potřete zbylým máslem. Podávejte se švestkovým chutney.
Čerstvé špenátové listy krátce povaříme ve vodě, vodu slijeme. Kdo chce, může listy nahrubo posekat. Pokud použijeme…
více o Pangas se špenátem a nivou
Mouky je někdy potřeba trochu více, podle velikosti vajec a druhu mouky.
Vše v míse smícháme v pevné a pružné těsto…
více o Octové těsto místo listového
Žampiony oloupeme a zbavíme je nožiček, které pokrájíme na menší kousky. Na oleji osmahneme cibuli, až trošku zezlátne…
více o Žampiony plněné šunkou a nivou