Do mísy prosijte mouku se špetkou soli. Rozmíchejte ocet a rozpuštěné sádlo v 90 ml vlažné vody a přilijte k mouce. Přidejte žloutek a zpracujte elastické těsto. Je-li tuhé, přidejte lžičku vody. Těsto v misce potřete lehce olejem, zakryjte fólií a nechte hodinu odležet při pokojové teplotě.
V pánvi nahřejte olej, přidejte jemně pokrájenou cibulku, slaninu a za stálého míchání orestujte. Přidejte strouhanku, krátce ji osmahněte a odstavte.
V míse smíchejte sýr s lučinou, vejcem a smetanou, přidejte na kostičky pokrájené oloupané brambory, osolte, opepřete a promíchejte. Vmíchejte opečenou strouhanku se slaninou.
Těsto rozdělte na polovinu a každou zvlášť položte na pomoučenou utěrku. Těsto válečkem rozválejte, pomoučněte na vrchní straně a opatrně otočte. Dlaně vsuňte pod těsto a prsty ho zlehka vytahujte do stran tak, abyste získali stejně tenký obdélníkový tvar. Tlustší okraje vytáhněte nebo odkrojte.
Kromě asi 5 cm od okraje potřete plát těsta rozpuštěným máslem. Na něj rozetřete sýrovou náplň, závin stočte a konce dobře stiskněte.
Záviny potřené máslem dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Když těsto zezlátne, teplotu snižte na 160 °C a pečte zvolna dalších 20 minut. Po vyndání z trouby potřete zbylým máslem. Podávejte se švestkovým chutney.
Těsto: 800 g brambor uvaříme se slupkou. Brambory oloupeme, nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme mouku, žloutek, sůl a…
více o Bramborové pirohy se zelím
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové