Třeme tuk s cukrem a postupně přidáváme jednotlivá vejce, nakonec lehce vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva.
Toto základní těsto pak můžeme použít v mnoha variacích. Uvádím několik příkladů.
Jablkový dort: Těsto lžící nandáme na pečicí papír nebo do vymazané a moukou vysypané větší dortové formy (asi 32 cm), případně do menšího plechu. Jablka oloupeme a nakrájíme na měsíčky a zapichujeme je do těsta obloučkem nahoru těsně vedle sebe. Pečeme 30 minut při 175 °C. Pak můžeme ohřát meruňkovou marmeládu a po upečení povrch lehce potřít, případně ještě posypat plátky mandlí.
Čokoládové měsíčky: Do základního těsta přidáme 2 vrchovaté lžíce kakaa, těsto rozetřeme na pečicí papír nebo dobře vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme asi 20 minut na 175 °C. Po upečení ještě horké potřeme citronovou polevou, do které jsme přidali kousek bílku, aby se probělila. Od kraje plechu vykrajujeme kulatou formičkou nebo skleničkou měsíčky (pořád nahoru nad sebou) a na každý měsíček přilepíme půlku vlašského ořechu. Musíme pracovat rychle, dokud je těsto teplé a poleva lepí.
Bábovka: do těsta přidáme kakao nebo kokos, čokoládu, rozinky apod.
Broskvové chlebíčky: těsto upečeme ve formě na srnčí hřbet, po upečení pokrájíme na plátky, potřeme džemem, obložíme plátky broskví a ozdobíme šlehačkou.
Řezy: upečeme těsto na plechu, nakrájíme pruhy, spojujeme krémem nebo šlehačkou
Česnek prolisujeme do misky, přidáme hořčici, na jemno nastrouhaný eidam a majonézu. Vše dobře promícháme. Dochutíme…
více o Česneková pomazánka se sýrem
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme na oleji. Přidáme na hrubo nastrouhané mrkve, pórek, nakrájená rajčata…
více o Kuřecí maso s hroznovým vínem
Kotletky očistíme od viditelného tuku, osolíme, opepříme a vložíme do pekáče. Podlejeme trochou vroucí vody, přikryjeme…
více o Jehněčí kotletky s petrželkou
Oloupané šalotky nasekáme nadrobno a velice pomalu a začastého míchání je osmažíme dozlatova na pánvi s rozehřátým…
více o Paštika s pomerančovou kůrou
Na přípravu tohoto výborného cukroví se hodí nejlépe sádlo prodávané v kostkách. Nebojte se péct z této suroviny, v…
více o Sádlovky – recept po babičce