Třeme tuk s cukrem a postupně přidáváme jednotlivá vejce, nakonec lehce vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva.
Toto základní těsto pak můžeme použít v mnoha variacích. Uvádím několik příkladů.
Jablkový dort: Těsto lžící nandáme na pečicí papír nebo do vymazané a moukou vysypané větší dortové formy (asi 32 cm), případně do menšího plechu. Jablka oloupeme a nakrájíme na měsíčky a zapichujeme je do těsta obloučkem nahoru těsně vedle sebe. Pečeme 30 minut při 175 °C. Pak můžeme ohřát meruňkovou marmeládu a po upečení povrch lehce potřít, případně ještě posypat plátky mandlí.
Čokoládové měsíčky: Do základního těsta přidáme 2 vrchovaté lžíce kakaa, těsto rozetřeme na pečicí papír nebo dobře vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme asi 20 minut na 175 °C. Po upečení ještě horké potřeme citronovou polevou, do které jsme přidali kousek bílku, aby se probělila. Od kraje plechu vykrajujeme kulatou formičkou nebo skleničkou měsíčky (pořád nahoru nad sebou) a na každý měsíček přilepíme půlku vlašského ořechu. Musíme pracovat rychle, dokud je těsto teplé a poleva lepí.
Bábovka: do těsta přidáme kakao nebo kokos, čokoládu, rozinky apod.
Broskvové chlebíčky: těsto upečeme ve formě na srnčí hřbet, po upečení pokrájíme na plátky, potřeme džemem, obložíme plátky broskví a ozdobíme šlehačkou.
Řezy: upečeme těsto na plechu, nakrájíme pruhy, spojujeme krémem nebo šlehačkou
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme aspoň 1/2 hodiny odpočinout. Tvaroh utřeme s cukrem, máslem, vejcem a…
více o Tvarohová roláda s hruškami
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Vložíme do mikroténového sáčku a necháme alespoň den uležet. S těstem je možné…
více o Tvarované motané perníčky
Cukr, žloutky a máslo utřeme do pěny a přidáme sníh z bílků, mouku, citronovou kůru nebo kakao. Dáme na plech s pečícím…
více o Citronové nebo kakaové cukroví
1. Velký hrnec - dát vařit vodu s na kostičky nakrájenými brambory se žampiony (plátky), přidat zeleninu, podravku.
…
více o Bramborová polévka v chlebu
Veku nakrájíme na plátky. Máslo, česnek se solí a nakrájenou zelenou petrželkou utřeme do pěny a potřeme plátky veky z…
více o Australský česnekový chléb
Amasaké smícháme se sušeným ovocem a za občasného míchání přivedeme k varu. Zatím rozmícháme pudink, Maizenu a cukr ve…
více o Amasaké s pudinkem a ovocem