Italské těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente. Mezitím připravíme z avokád mexickou omáčku guacamole. Avokáda rozřízneme napůl, pootočíme obě půlky, čímž se vyloupne pecka z jedné poloviny, nožem opatrně napíchneme pecku, pootočíme opět a vyndáme ji z druhé poloviny plodu. Lžící vyškrábeme dužinu na hluboký talíř, ihned zakapeme citronem (aby dužina nezhnědla) a vidličkou ji rozmačkáme na kaši (drobné kousíčky nejsou na škodu). Přidáme polovinu cibule, rozetřený česnek, rajčata, majonézu (či smetanu), dochutíme solí, pepřem a koriandrem. Na pánvičce připravíme norskou krabí směs – na másle lehce osmahneme zbylou polovinu cibule, pak přidáme na kousky nakrájené krabí maso a lehce promícháváme nebo prohazujeme, až maso začne dostávat barvu. Zakápneme troškou sójové omáčky a ochutíme curry. Na talíře rozdělíme scezené těstoviny, přidáme po 1/4 osmahnutého kraba a zalijeme omáčkou z avokáda.
Je neuvěřitelné, jak si tyto produkty z celého světa na jednom talíři rozumí :-)
Poznámka k avokádu: je zralé, když je na pohmat měkké. Pokud ho koupíme tvrdé, nic se neděje – zabalíme ho do papíru a necháme 2–3 dny dojít v chladnějším místě (sklep, spíž apod., v lednici bývá už moc chladno).
Poznámka k sójové omáčce: pokud můžete, vybírejte japonskou sójovou omáčku vyrobenou přírodní fermentací. Fermentace rozštěpí bílkoviny, tuky, cukry a vznikne sójová omáčka, která neobsahuje žádné chemické přísady, má vynikající jemnou chuť, je zdravá a použitelná i pro malé děti. Při fermentaci vzniká mimo jiné i řada cenných látek a vitamínů B12 a dalších. Je to něco úplně jiného, než míchané chemické ochucovadlo, jehož výroba je otázkou několika hodin a bohužel je také označeno jako sójová omáčka.
Čajové šálky (6 ks) důkladně vymastíme (Herou či jakýmkoli podobným tukem) a důkladně vysypeme strouhankou. Sýr najemno…
více o Smažený sýr bez smažení
Očištěný květák rozebereme na růžice, opláchneme, vložíme do hrnce a osolenou vodou a povaříme. Mezitím rozehřejeme na…
více o Květáková polévka s mrkví
V míse si připravíme podoubnou směs jako na sekanou: mleté maso, 2-3 lžičky soli, pepř, koření na mleté maso a česnek…
více o Zapečená cuketa s mletým masem