Italské těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente. Mezitím připravíme z avokád mexickou omáčku guacamole. Avokáda rozřízneme napůl, pootočíme obě půlky, čímž se vyloupne pecka z jedné poloviny, nožem opatrně napíchneme pecku, pootočíme opět a vyndáme ji z druhé poloviny plodu. Lžící vyškrábeme dužinu na hluboký talíř, ihned zakapeme citronem (aby dužina nezhnědla) a vidličkou ji rozmačkáme na kaši (drobné kousíčky nejsou na škodu). Přidáme polovinu cibule, rozetřený česnek, rajčata, majonézu (či smetanu), dochutíme solí, pepřem a koriandrem. Na pánvičce připravíme norskou krabí směs – na másle lehce osmahneme zbylou polovinu cibule, pak přidáme na kousky nakrájené krabí maso a lehce promícháváme nebo prohazujeme, až maso začne dostávat barvu. Zakápneme troškou sójové omáčky a ochutíme curry. Na talíře rozdělíme scezené těstoviny, přidáme po 1/4 osmahnutého kraba a zalijeme omáčkou z avokáda.
Je neuvěřitelné, jak si tyto produkty z celého světa na jednom talíři rozumí :-)
Poznámka k avokádu: je zralé, když je na pohmat měkké. Pokud ho koupíme tvrdé, nic se neděje – zabalíme ho do papíru a necháme 2–3 dny dojít v chladnějším místě (sklep, spíž apod., v lednici bývá už moc chladno).
Poznámka k sójové omáčce: pokud můžete, vybírejte japonskou sójovou omáčku vyrobenou přírodní fermentací. Fermentace rozštěpí bílkoviny, tuky, cukry a vznikne sójová omáčka, která neobsahuje žádné chemické přísady, má vynikající jemnou chuť, je zdravá a použitelná i pro malé děti. Při fermentaci vzniká mimo jiné i řada cenných látek a vitamínů B12 a dalších. Je to něco úplně jiného, než míchané chemické ochucovadlo, jehož výroba je otázkou několika hodin a bohužel je také označeno jako sójová omáčka.
Porce králíka osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a položíme do pekáče na pokrájené houby. Přidáme nahrubo nasekanou…
více o Králík na houbách a hořčici
Cukr a vejce rozšleháme, přidáme zbytek surovin, zamícháme, vlijeme do pekáčku nebo na plech a v horkovzduchu pečeme na…
více o Radčina jablečná buchta
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej s vodou, vmícháme mouku s kakaem a nakonec i tuhý sníh z bílků. Těsto…
více o Banánovo-čokoládová roláda
Necháme rozpustit máslo na pánvi, potom rozkvrdláme vajíčka v hrnečku, vajíčka osolíme a opepříme, rozkvrdlané vajíčka…
více o Míchaná vajíčka s pažitkou
Opláchnuté díly masa protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na…
více o Hospodská svíčková na smetaně