Italské těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente. Mezitím připravíme z avokád mexickou omáčku guacamole. Avokáda rozřízneme napůl, pootočíme obě půlky, čímž se vyloupne pecka z jedné poloviny, nožem opatrně napíchneme pecku, pootočíme opět a vyndáme ji z druhé poloviny plodu. Lžící vyškrábeme dužinu na hluboký talíř, ihned zakapeme citronem (aby dužina nezhnědla) a vidličkou ji rozmačkáme na kaši (drobné kousíčky nejsou na škodu). Přidáme polovinu cibule, rozetřený česnek, rajčata, majonézu (či smetanu), dochutíme solí, pepřem a koriandrem. Na pánvičce připravíme norskou krabí směs – na másle lehce osmahneme zbylou polovinu cibule, pak přidáme na kousky nakrájené krabí maso a lehce promícháváme nebo prohazujeme, až maso začne dostávat barvu. Zakápneme troškou sójové omáčky a ochutíme curry. Na talíře rozdělíme scezené těstoviny, přidáme po 1/4 osmahnutého kraba a zalijeme omáčkou z avokáda.
Je neuvěřitelné, jak si tyto produkty z celého světa na jednom talíři rozumí :-)
Poznámka k avokádu: je zralé, když je na pohmat měkké. Pokud ho koupíme tvrdé, nic se neděje – zabalíme ho do papíru a necháme 2–3 dny dojít v chladnějším místě (sklep, spíž apod., v lednici bývá už moc chladno).
Poznámka k sójové omáčce: pokud můžete, vybírejte japonskou sójovou omáčku vyrobenou přírodní fermentací. Fermentace rozštěpí bílkoviny, tuky, cukry a vznikne sójová omáčka, která neobsahuje žádné chemické přísady, má vynikající jemnou chuť, je zdravá a použitelná i pro malé děti. Při fermentaci vzniká mimo jiné i řada cenných látek a vitamínů B12 a dalších. Je to něco úplně jiného, než míchané chemické ochucovadlo, jehož výroba je otázkou několika hodin a bohužel je také označeno jako sójová omáčka.
Vysočinu rozmixujeme najemno a dáme do misky. Vejce nastrouháme nebo také rozmixujeme. Vysočinu, máslo, vejce, majolku…
více o Vaječná pomazánka s vysočinou
Nakrájíme: cibuli na drobno, okurky a mrkev na plátky, vypeckované olivy na půlky, sýr na větší kostičky. Česnek utřeme…
více o Míchaná vajíčka na zelenině
V míse promícháme nejprve všechny tekuté suroviny, Pak postupně přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymícháme…
více o Bublanina s lesním ovocem