Na vál prosijeme mouku, nakrájíme tuk, přidáme vejce a vykynutý kvásek. Zpracujeme těsto a ihned pracujeme (nenechává se kynout).
Těsto rozdělíme na tři díly. Na plech na pečicí papír rozválíme první díl, potřeme marmeládou, posypeme ořechovou směsí (vyšší vrstva) a pokapeme rumem. Pak dáme druhou placku, zase naneseme marmeládu, ořechovou směs, rum a přiklopíme poslední plackou. Dáme péct do vyhřáté trouby (elektrická asi na 200 °C).
Povrch polijeme buď celý nebo jen postříkáme čokoládovou polevou a zdobíme půlkami vlašských ořechů. Po upečení a vychladnutí krájíme na řezy.
Tento recept není můj vlastní, získala jsem ho od své tety a již několik let ho s úspěchem dělám nejlépe po Vánocích, kdy mi vždy zbydou nastrouhané ořechy.
Všechny ingredience zaděláme na vále v hladké těsto a rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu vyválíme na pečicí papír…
více o Karamelovo-ořechové řezy
Filé položíme v jedné vrstvě do pekáčku vymazaného tukem. Jogurt a bylinky s paprikou smícháme a filé směsí zalijeme.…
více o Rybí filé pečené s jogurtem
Naklepané hovězí řízky osolíme, opepříme, poctivě namažeme hořčicí. Mírně vymačkané zelí dáme na jeden konec, maso…
více o Španělské ptáčky trochu jinak
Jablková pusa na rozloučenou
Uvaříme slazené kondenzované mléko – 2 hodiny v klasickém hrnci, 45 minut v tlakovém –…
více o Jablečná pusa na rozloučenou
Cukr ušleháme se změklou herou a vejci do pěny, dálé přidáme mléko, vanilkový pudink (prášek, nikoli uvařený!), kypřící…
více o Koláč s tvarohem a rybízem