Uvařené a syrové brambory nastrouháme, přidáme hrubou mouku, sůl a promícháme do středně hustého těsta. Na vál dáme hladkou mouku, obalíme si v ní ruce a děláme placky cca 1,5–2 cm silné o průměru cca 10–15 cm, které dáme na pečicí papír.
Troubu ohřejeme na maximum 250 °C a placky z obou stran přibližně 30 minut opékáme dozlatova (křupava).
Po dopečení ještě teplé podélně rozřízneme, potřeme máslem a podle chuti dosolíme.
Vepřové maso naklepeme, z obou stran osolíme, opepříme. Horní stranu pomažeme plnotučnou hořčicí, pokladme kysané zelí…
více o Vepřové závitky se zelím
Z vlažného mléka, medu, případně lžičky mouky připravíme kvásek a zaděláme jím těsto (podmáslí také lehce ohřejeme).
…
více o Domácí tmavý chléb s ořechy