Na rozpáleném slunečnicovém oleji, do kterého přidáme bobkový list a nové koření, osmažíme dosklovata na kostičky pokrájenou cibuli. Ke konci smažení přidáme mletý kmín, a smažíme ještě cca minutu. Pak přidáme přebranou a ve vodě propláchnutou čočku (předem nenamáčíme), kterou smažíme za stálého míchání na středním plameni dalších 5 minut. Poté zalijeme studenou vodou tak, aby byla asi centimetr nad čočkou, přivedeme k varu a přikryté vaříme dalších 10 minut.
Přidáme mrkev pokrájenou na tenká půlkolečka a červenou papriku zbavenou semínek a pokrájenou na kostičky. Dle potřeby přidáváme studenou vodu tak, aby se směs mohla dobře provařit, ale neděláme polévku, tak to nepřeháníme. Nyní vše vaříme přikryté pokličkou za občasného míchání až do úplného změknutí čočky a mrkve (cca 15–20 minut). Mezitím si připravíme čóns z koření – thajské kari, kardamom, kurkumu, zázvor a bílý pepř zalijeme olivovým olejem, dobře promícháme a necháme chvíli odstát.
Nyní připravený čóns přidáme do čočky spolu s pokrájeným pórkem a rajčaty, posolíme dle chuti a zalijeme červeným vínem. Dále vaříme na středním plameni již odkryté bez pokličky za občasného míchání dalších asi 15 minut. Případně ještě dosolíme a necháme tak 1/2 hodiny odstát. Nemělo by být potřeba zahušťovat, ale pokud je směs příliš řídká, můžete přidat najemno nastrouhanou střední bramboru a ještě chvíli povařit. Podáváme buď jako samostatný pokrm s plátkem citronu na dochucení, případně jako přílohu.
Stehna opepříme, potřeme solí, česnekem, oreganem a citrónovou šťávou. Poprášíme je moukou a na oleji rychle osmahneme.…
více o Kuřecí stehna se zeleninou
1. Z kysaného zelí vymačkáme šťávu a nadrobno ho nakrájíme.
2. Přidáme heru, mouku, pepř a kmín a pečlivě prohněteme.
…
více o Jihočeské zelňáky Jirsových