Sójové kostky uvaříme předem dle návodu. Pokud je čas, můžeme je na 1 den naložit do marinády připravené z olivového oleje a koření, které je dále uvedené pro přípravu čónsu. Cibuli nakrájíme na kostičky a v hrnci osmažíme na slunečnicovém oleji do sklovata, přidáme mletý kmín, nové koření a bobkový list. Promícháme a smažíme ještě asi 1 minutu. Přidáme na půlkolečka nakrájenou mrkev, promícháme s kořením a cibulí. Zmírníme plamen a necháme přikryté dusit do poloměkka za občasného míchání.
Zatím si připravíme čóns z koření – thajské kari, kurkumu, kardamom, bílý pepř a zázvor dobře promícháme s olivovým olejem a 5 minut necháme odpočinout. Množství koření do čónsu si můžete upravit podle toho, jak máte rádi pikantní, ale poměr zachovejte. Tento čóns pak přidáme do hrnce, promícháme a chvíli smažíme. Přidáme uvařené sójové kostky, ze kterých jsme vymačkali vodu. Pořádně celou směs promícháme a ještě chvíli smažíme.
Pak přidáme brambory pokrájené na větší kostky a žampiony. Přilijeme vodu tak, aby zakrývala směs, a vaříme, než jsou brambory poloměkké. Nakonec přidáme červené fazole a kokosové mléko. Nakonec zahustíme záklechtkou připravenou z trochy vody a cca 1 lžíce bramborového nebo rýžového škrobu. Podáváme s rýží. Lepší je samozřejmě druhý den.
Nálev převaříme a necháme vychladnout. Každou okurku nakrojíme trochu nožem a vtlačíme do něj stroužek česneku. Takto…
více o Česnekové okurky sterilované
Z oleje a polohrubé mouky uděláme zásmažku a necháme ji vychladnout. Přidáme větší část kopru. Přidáme vodu. Rozmícháme…
více o Babiččina koprová omáčka