Sójové kostky uvaříme předem dle návodu. Pokud je čas, můžeme je na 1 den naložit do marinády připravené z olivového oleje a koření, které je dále uvedené pro přípravu čónsu. Cibuli nakrájíme na kostičky a v hrnci osmažíme na slunečnicovém oleji do sklovata, přidáme mletý kmín, nové koření a bobkový list. Promícháme a smažíme ještě asi 1 minutu. Přidáme na půlkolečka nakrájenou mrkev, promícháme s kořením a cibulí. Zmírníme plamen a necháme přikryté dusit do poloměkka za občasného míchání.
Zatím si připravíme čóns z koření – thajské kari, kurkumu, kardamom, bílý pepř a zázvor dobře promícháme s olivovým olejem a 5 minut necháme odpočinout. Množství koření do čónsu si můžete upravit podle toho, jak máte rádi pikantní, ale poměr zachovejte. Tento čóns pak přidáme do hrnce, promícháme a chvíli smažíme. Přidáme uvařené sójové kostky, ze kterých jsme vymačkali vodu. Pořádně celou směs promícháme a ještě chvíli smažíme.
Pak přidáme brambory pokrájené na větší kostky a žampiony. Přilijeme vodu tak, aby zakrývala směs, a vaříme, než jsou brambory poloměkké. Nakonec přidáme červené fazole a kokosové mléko. Nakonec zahustíme záklechtkou připravenou z trochy vody a cca 1 lžíce bramborového nebo rýžového škrobu. Podáváme s rýží. Lepší je samozřejmě druhý den.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, promícháme, přidáme koření a vaříme asi 30 minut…
více o Rajcatova polevka s ryzi
Na těsto utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, přidáme promíchané kakao s moukou a práškem do pečiva, nakonec…
více o Opilý Izidor – Luxusní verze
Z mléka, cukru, vanilky a pudinkových prášků uvaříme hustý krém, který za stálého míchání necháme vychladnout. Pak krém…
více o Vanilkový krém na dorty
Mrkev nastrouháme na jemno, pažitku(kterou nešteříme) nasekáme a přidáme do lučiny, kterou jsme smíchali se zakysanou…
více o Mrkvovo-pažitková pomazánka