Tom Kha Gai

3.07

hodnoceno: 14
Příprava: 30 minut
Porce: 4
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 150
      g čerstvé žampiony nebo hlíva ustřičná
    • 400
      g kuřecí prsa
    • 250
      ml drůbeží vývar
    • 800
      ml kokosové mléko nejlépe krabicové
    • 4
      lžíce rybí omáčka
    • 5
      ks citronová tráva
    • 3
      ks chilli papričky malé thajské
    • 2
      ks limetková šťáva ze dvou ks
    • 8
      ks limetkové listy Kaffir

Postup přípravy receptu

  • Citronovou trávu několikrát naklepeme tupou stranou velkého nože a nakrájíme na 4 cm velké kusy. Kuřecí prsa nakrájíme proti vláknům na proužky, žampiony dle velikosti na čtvrtky až osminky.
  • Ve woku nebo v hrnci smícháme kuřecí vývar se 400 ml kokosového mléka a přivedeme k varu. Doporučuji krabicové, jelikož se chutí nejvíc přibližuje čerstvému a je také řidší, než to z plechovky, což je pro naše účely lepší. Přidáme citronovou trávu, nakrájený oloupaný galgán, limetkové listy kaffir a celé chilli papričky. Ochutíme 3 lžícemi rybí omáčky a vaříme na mírném až středním plamenu asi 10 minut.
  • Přidáme žampiony a vaříme dál cca 5 minut. Pak přidáme kuřecí prsa a promícháme. Jelikož v tuto chvíli máme na množství ingrediencí relativně málo tekutiny, vaříme za občasného míchání (aby se provařily všechny kousky masa rovnoměrně) asi 4 až 5 minut. Maso má zůstat křehoučké a měkké. Přidáme zbytek kokosového mléka, limetkovou štávu, palmový cukr a poslední lžíci rybí omáčky. Dle chuti můžeme použít trochu méně limetkové šťávy nebo přidat trochu soli. Polévka by měla mít svěží, nakyslou a slanou chuť.
  • Ještě chvilku prohřejeme a podáváme. Můžeme ozdobit např. vypeckovanou chilli papričkou nakrájenou na tenké proužky, listy koriandru nebo kousky jarní cibulky. Polévku tradičně servírujeme v miskách se všemi ingrediencemi. Galgán, citronovou trávu a chilli papričky však nejíme! Na to popřípadě upozorníme naše hosty.
  • Tom Kha Gai je asi nejznámější thajská polévka a narozdíl od mnohých jiných thajských pokrmů není pálívá, ale velmi delikátní. Polévka je v různých variacích známá i v Laosu. Galgán je z rodiny zázvorů, má však zcela odlišnou chuť. Zbarvený je většinou dorůžova. V běžných supermarketech není k sehnání, proto je třeba jej hledat ve specializovaných Asia shopech, stejně jako limetkové listy Kaffir (východoasijská odrůda limetek s dvojlisty). Kdo si myslí, že takové u nás v ČR neexistují, ten je na omylu. Nacházejí se na některých vietnamských tržnicích. Galgán se vietnamsky jmenuje Cu Riềng, citronová tráva je Sả, chilli je Ớt a limetkové listy kaffir pravděpodobně Lá chanh tươi (nemluvím vietnamsky, takže mě případně můžete opravit).

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: