Citronovou trávu několikrát naklepeme tupou stranou velkého nože a nakrájíme na 4 cm velké kusy. Kuřecí prsa nakrájíme proti vláknům na proužky, žampiony dle velikosti na čtvrtky až osminky.
Ve woku nebo v hrnci smícháme kuřecí vývar se 400 ml kokosového mléka a přivedeme k varu. Doporučuji krabicové, jelikož se chutí nejvíc přibližuje čerstvému a je také řidší, než to z plechovky, což je pro naše účely lepší. Přidáme citronovou trávu, nakrájený oloupaný galgán, limetkové listy kaffir a celé chilli papričky. Ochutíme 3 lžícemi rybí omáčky a vaříme na mírném až středním plamenu asi 10 minut.
Přidáme žampiony a vaříme dál cca 5 minut. Pak přidáme kuřecí prsa a promícháme. Jelikož v tuto chvíli máme na množství ingrediencí relativně málo tekutiny, vaříme za občasného míchání (aby se provařily všechny kousky masa rovnoměrně) asi 4 až 5 minut. Maso má zůstat křehoučké a měkké. Přidáme zbytek kokosového mléka, limetkovou štávu, palmový cukr a poslední lžíci rybí omáčky. Dle chuti můžeme použít trochu méně limetkové šťávy nebo přidat trochu soli. Polévka by měla mít svěží, nakyslou a slanou chuť.
Ještě chvilku prohřejeme a podáváme. Můžeme ozdobit např. vypeckovanou chilli papričkou nakrájenou na tenké proužky, listy koriandru nebo kousky jarní cibulky. Polévku tradičně servírujeme v miskách se všemi ingrediencemi. Galgán, citronovou trávu a chilli papričky však nejíme! Na to popřípadě upozorníme naše hosty.
Tom Kha Gai je asi nejznámější thajská polévka a narozdíl od mnohých jiných thajských pokrmů není pálívá, ale velmi delikátní. Polévka je v různých variacích známá i v Laosu. Galgán je z rodiny zázvorů, má však zcela odlišnou chuť. Zbarvený je většinou dorůžova. V běžných supermarketech není k sehnání, proto je třeba jej hledat ve specializovaných Asia shopech, stejně jako limetkové listy Kaffir (východoasijská odrůda limetek s dvojlisty). Kdo si myslí, že takové u nás v ČR neexistují, ten je na omylu. Nacházejí se na některých vietnamských tržnicích. Galgán se vietnamsky jmenuje Cu Riềng, citronová tráva je Sả, chilli je Ớt a limetkové listy kaffir pravděpodobně Lá chanh tươi (nemluvím vietnamsky, takže mě případně můžete opravit).
Napřed si uděláme náplň. Třeme máslo s cukrem, žloutkem a vanilkovým cukrem a postupně přidáváme rum podle chuti. Když…
více o Ořechové kuličky – nepečené
Z mandarinek slijeme šťávu a doplníme vodou na 3 dl. Z této tekutiny a přislušného množství prvního pudinkového prášku …
více o Pudinková mísa s mandarinkami
Vysočinu rozmixujeme najemno a dáme do misky. Vejce nastrouháme nebo také rozmixujeme. Vysočinu, máslo, vejce, majolku…
více o Vaječná pomazánka s vysočinou
Smícháme ingredience na těsto (žloutky do těsta, nakonec sníh z bílků) a upečeme na středním plechu do růžova.
Náplň…
více o Řezy se zakysanou smetanou
Smíchat,nalít,přelít,upéct.
Důležité je mít doma všechny suroviny, pak už jde všechno samo. V jedné míse si nejlépe…
více o Dvoubarevná tvarohová buchta
Kuřecí čtvrky omyjeme, potřeme česnekem, posypeme kmínem,gril.kořením a osmažíme na pánvi na oleji.
Pak vyndáme maso…
více o Kuřecí čtvrtky s rýží od Peti