Citronovou trávu několikrát naklepeme tupou stranou velkého nože a nakrájíme na 4 cm velké kusy. Kuřecí prsa nakrájíme proti vláknům na proužky, žampiony dle velikosti na čtvrtky až osminky.
Ve woku nebo v hrnci smícháme kuřecí vývar se 400 ml kokosového mléka a přivedeme k varu. Doporučuji krabicové, jelikož se chutí nejvíc přibližuje čerstvému a je také řidší, než to z plechovky, což je pro naše účely lepší. Přidáme citronovou trávu, nakrájený oloupaný galgán, limetkové listy kaffir a celé chilli papričky. Ochutíme 3 lžícemi rybí omáčky a vaříme na mírném až středním plamenu asi 10 minut.
Přidáme žampiony a vaříme dál cca 5 minut. Pak přidáme kuřecí prsa a promícháme. Jelikož v tuto chvíli máme na množství ingrediencí relativně málo tekutiny, vaříme za občasného míchání (aby se provařily všechny kousky masa rovnoměrně) asi 4 až 5 minut. Maso má zůstat křehoučké a měkké. Přidáme zbytek kokosového mléka, limetkovou štávu, palmový cukr a poslední lžíci rybí omáčky. Dle chuti můžeme použít trochu méně limetkové šťávy nebo přidat trochu soli. Polévka by měla mít svěží, nakyslou a slanou chuť.
Ještě chvilku prohřejeme a podáváme. Můžeme ozdobit např. vypeckovanou chilli papričkou nakrájenou na tenké proužky, listy koriandru nebo kousky jarní cibulky. Polévku tradičně servírujeme v miskách se všemi ingrediencemi. Galgán, citronovou trávu a chilli papričky však nejíme! Na to popřípadě upozorníme naše hosty.
Tom Kha Gai je asi nejznámější thajská polévka a narozdíl od mnohých jiných thajských pokrmů není pálívá, ale velmi delikátní. Polévka je v různých variacích známá i v Laosu. Galgán je z rodiny zázvorů, má však zcela odlišnou chuť. Zbarvený je většinou dorůžova. V běžných supermarketech není k sehnání, proto je třeba jej hledat ve specializovaných Asia shopech, stejně jako limetkové listy Kaffir (východoasijská odrůda limetek s dvojlisty). Kdo si myslí, že takové u nás v ČR neexistují, ten je na omylu. Nacházejí se na některých vietnamských tržnicích. Galgán se vietnamsky jmenuje Cu Riềng, citronová tráva je Sả, chilli je Ớt a limetkové listy kaffir pravděpodobně Lá chanh tươi (nemluvím vietnamsky, takže mě případně můžete opravit).
Do hladké mouky dáme vykynutý kvásek (mléko, droždí, lžíce cukru, lžíce mouky), přidáme vejce, rozpuštěný tuk, mléko,…
více o Domácí rohlíky od Hodinářů