Do misky dáme mouku, rozpuštěné máslo, práškový cukr, vejce a špetku soli. Připravíme si kvásek (do zahřátého mléka dáme lžičku cukru a droždí). Přidáme do směsi a vypracujeme těsto (podle potřeby přidáváme mouku). Necháme kynout 20–30 minut.
Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky, které vyválíme na sílu 0,5 cm. Vyválené těsto rozkrojíme na 3 cm široké proužky a pevně je namotáme na váleček tak, aby se překrývaly. Pokud máme dřevěný váleček, obalíme ho alobalem. Namotaný trdelník potřeme olejem a obalíme ho v posypce. Připravený trdelník dáme na hlubší plech tak, aby držadla válečku byla opřená o boky plechu. Těsto se nesmí dotýkat dna plechu. Pečeme ve vyhřáté troubě při 150–160 stupních 10–15 minut dozlatova. V horkovzdušné troubě se peče rovnoměrně. Po upečení stáhneme trdelník z válečku, ještě jednou ho obalíme v posypce a necháme vychladnout.
Smícháme přísady a vlijeme na vymazaný pekáč nebo plech. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem a trochou mléka, dáme do…
více o Tvarohový mřížkový koláč