Trdelník

3.2

hodnoceno: 15
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 80
      g máslo
    • 1
      špetka sůl
    • 2
      ks vejce
    • 250
      ml mléko
    • 3
      lžíce moučkový cukr
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 1
      ks droždí
  • Posypka
    • vanilkový cukr
    • skořicový cukr
    • olej

Postup přípravy receptu

  • Do misky dáme mouku, rozpuštěné máslo, práškový cukr, vejce a špetku soli. Připravíme si kvásek (do zahřátého mléka dáme lžičku cukru a droždí). Přidáme do směsi a vypracujeme těsto (podle potřeby přidáváme mouku). Necháme kynout 20–30 minut.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky, které vyválíme na sílu 0,5 cm. Vyválené těsto rozkrojíme na 3 cm široké proužky a pevně je namotáme na váleček tak, aby se překrývaly. Pokud máme dřevěný váleček, obalíme ho alobalem. Namotaný trdelník potřeme olejem a obalíme ho v posypce. Připravený trdelník dáme na hlubší plech tak, aby držadla válečku byla opřená o boky plechu. Těsto se nesmí dotýkat dna plechu. Pečeme ve vyhřáté troubě při 150–160 stupních 10–15 minut dozlatova. V horkovzdušné troubě se peče rovnoměrně. Po upečení stáhneme trdelník z válečku, ještě jednou ho obalíme v posypce a necháme vychladnout.
  • Z uvedeného množství těsta vyšlo 5 trdelníků.
Zařazení: Moučníky Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: