Zpracujeme těsto, vyválíme plát, pomocí válečku přeneseme na plech (nemusí se vymazávat, těsto je dost mastné), povlažíme rozšlehaným vejcem a sypeme solí a dále např. kmínem, mákem, sezamem... Může se i postrouhat sýrem.
Pak teprve rádýlkem krájíme různé tvary a upečeme. Je to moc dobré, trochu vyfouklé.
Nasladko: Z tohoto těsta peču štrúdl, nebo jen placku a na to nakladu jablka, skořici, rozinky, mleté ořechy, trochu cukru a přes to dám druhou placku. Lze také vyválet plát, nakrájet na čtverečky, pomazat rybízovou marmeládou, přehnout do trojúhelníku a upéct. Upečené obaluji v moučkovém a vanilkovém cukru.
Máslo, cukr a 5 žloutků utřeme, přidáme mletý mák, trošku citronové šťávy a nakonec ušlehaný sníh z bílků.
Nalijeme do…
více o Hildin vynikající makovec
Hermelín nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na malé kostičky, přidáme tatarku nebo majonézu a nadrobno…
více o Rychlá hermelínová pomazánka
Nastrouhané vejce promícháme se sýrem a ochutíme troškou soli a nasekanou pažitkou.
Podáváme s celozrnným pečivem (60g)
více o Vajíčková pomazánka s pažitkou
Cukr s vanilkovým cukrem třeme s vejci do pěny. Poté přidáme hladkou mouku spolu s práškem do pečiva, nevyšlehanou…
více o Šlehačková bábovka bez vážení