Zpracujeme těsto, vyválíme plát, pomocí válečku přeneseme na plech (nemusí se vymazávat, těsto je dost mastné), povlažíme rozšlehaným vejcem a sypeme solí a dále např. kmínem, mákem, sezamem... Může se i postrouhat sýrem.
Pak teprve rádýlkem krájíme různé tvary a upečeme. Je to moc dobré, trochu vyfouklé.
Nasladko: Z tohoto těsta peču štrúdl, nebo jen placku a na to nakladu jablka, skořici, rozinky, mleté ořechy, trochu cukru a přes to dám druhou placku. Lze také vyválet plát, nakrájet na čtverečky, pomazat rybízovou marmeládou, přehnout do trojúhelníku a upéct. Upečené obaluji v moučkovém a vanilkovém cukru.
Hermelíny podélně rozpůlíme, poklademe plátky česneku (jeden stroužek na jednu půlku hermelínu) a posypeme směsí koření…
více o Nakládaný hermelín III.
Velkou cibuli nakrájíme najemno a na másle zpěníme. Přidáme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu (dávám mraženou směs…
více o Dobrá zeleninová polévka
1. Velký hrnec - dát vařit vodu s na kostičky nakrájenými brambory se žampiony (plátky), přidat zeleninu, podravku.
…
více o Bramborová polévka v chlebu