Troubu předehřejte na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160 stupňů. Dno rozevírací dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky rozdrťte v mixéru nebo v sáčku za pomoci válečku a v misce je spojte s rozpuštěným máslem. Směs rovnoměrně upěchujte na dno formy. Korpus vložte do trouby a pečte dozlatova, mělo by stačit tak 10 minut, aby byl křehký. Vyjměte ho z trouby a nechte vychladnout.
Třetinu borůvek nasypte do kastrůlku, přidejte tři lžíce vody, 175 g cukru a strouhanou kůru z jedné limety. Vařte asi dvě minuty, dokud borůvky nezačnou praskat. Šťávu sceďte do misky a stejně jako povařené borůvky dejte stranou.
Dohladka prošlehejte tvaroh a obě smetany se zbylým cukrem, strouhanou limetovou kůrou a vymačkanou šťávou. Želatinu podle návodu na sáčku namočte ve vodě a počkejte, až nabobtná. Pak ji dejte na minutu do mikrovlnné trouby na stupeň rozmrazování (pokud nemáte mikrovlnku, postavte misku s želatinou do hrnce s vodou a mírně zahřívejte do rozpuštění želatiny). Trochu tvarohové směsi utřete s rozpuštěnou želatinou. Přidejte ke zbylému tvarohu a důkladně zašlehejte.
Vychladlé povařené borůvky zamíchejte do krému, aby vzniklo mramorování. Směs naneste na sušenkový základ a dejte aspoň na čtyři hodiny do chladničky. Náplň by měla ztuhnout.
Mezitím povařte borůvkovou šťávu do zhoustnutí, je to otázka dvou tří minut. Pak ji smíchejte se zbylými borůvkami a vychlaďte. Ztuhlý dort přesuňte na servírovací talíř. Ozdobte ho borůvkami se šťávou a podávejte.
Nakrájenou rebarboru dáme do většího kastrolu a přidáme 200 g cukru. Přivedeme do varu, oheň stáhneme a za častého…
více o Jahodovo-rebarborové tiramisu
Všechny sypké přísady promícháme, přidáme ostatní a vymícháme polotekuté těsto. Dle potřeby přidáme mléko. Nalijeme do…
více o Makovec se lněným semínkem
Ve větší pánvi rozehřejeme cca 2 lžíce oleje a orestujeme cibuli, mrkev, řapík, celý česnek a pár lístků šalvěje (vše…
více o Cizrna s tuňákem a šalvějí