Troubu předehřejte na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160 stupňů. Dno rozevírací dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky rozdrťte v mixéru nebo v sáčku za pomoci válečku a v misce je spojte s rozpuštěným máslem. Směs rovnoměrně upěchujte na dno formy. Korpus vložte do trouby a pečte dozlatova, mělo by stačit tak 10 minut, aby byl křehký. Vyjměte ho z trouby a nechte vychladnout.
Třetinu borůvek nasypte do kastrůlku, přidejte tři lžíce vody, 175 g cukru a strouhanou kůru z jedné limety. Vařte asi dvě minuty, dokud borůvky nezačnou praskat. Šťávu sceďte do misky a stejně jako povařené borůvky dejte stranou.
Dohladka prošlehejte tvaroh a obě smetany se zbylým cukrem, strouhanou limetovou kůrou a vymačkanou šťávou. Želatinu podle návodu na sáčku namočte ve vodě a počkejte, až nabobtná. Pak ji dejte na minutu do mikrovlnné trouby na stupeň rozmrazování (pokud nemáte mikrovlnku, postavte misku s želatinou do hrnce s vodou a mírně zahřívejte do rozpuštění želatiny). Trochu tvarohové směsi utřete s rozpuštěnou želatinou. Přidejte ke zbylému tvarohu a důkladně zašlehejte.
Vychladlé povařené borůvky zamíchejte do krému, aby vzniklo mramorování. Směs naneste na sušenkový základ a dejte aspoň na čtyři hodiny do chladničky. Náplň by měla ztuhnout.
Mezitím povařte borůvkovou šťávu do zhoustnutí, je to otázka dvou tří minut. Pak ji smíchejte se zbylými borůvkami a vychlaďte. Ztuhlý dort přesuňte na servírovací talíř. Ozdobte ho borůvkami se šťávou a podávejte.
Těsto: všechny ingredience zaděláme na vále v hladké těsto a rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu vyválíme na pečící…
více o Karamelovo-ořechové řezy
Nastrouhaný sýr a brambory smícháme s vejcem a mlékem, přimícháme mouku s kypřidlem, vymícháme středně husté těstíčko,…
více o Bramborovo-sýrové lívance